Societat 11/11/2021

Només el 5,8% dels balears que estan en risc de pobresa rep l'Ingrés Mínim Vital

Les Illes són una de les comunitats amb menor cobertura

ARA Balears
1 min
L'Ingrés Mínim Vital té en compte els ingressos de l'any anterior i no atén situacions de pobresa sobrevenguda

PalmaLa cobertura de l'Ingrés Mínim Vital continua sent desigual en el conjunt de l'Estat, fins al punt que hi ha comunitats autònomes que tenen una cobertura menor al 6%. Precisament entre aquestes regions es troben les Balears, on, segons les darreres dades del mes d'octubre del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, només un 5,8% de les persones que estan en risc de pobresa rep aquest ingrés.

Tot i això, cal recordar que les Balears també disposen de la Renda Social Garantida, que és per a aquelles persones que no poden rebre l'Ingrés Mínim Vital. En la mateixa situació que les Illes es troben Catalunya, amb un 4,9%; les Canàries, amb un 5,5%; Extremadura, amb un 5,6%, o Castella i Lleó, amb un 5,95%. Per contra, les comunitats amb una cobertura més alta són Navarra, amb un 22,2%, Melilla, amb un 20,3% i Ceuta, amb un 19,4%.

A més, segons ha informat l'Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials en un comunicat, a Espanya tres de cada quatre sol·licituds han estat rebutjades a causa de la complexitat del procediment i dels exigents requisits. Així, fins al mes de setembre d'enguany, s'havien rebut 1,45 milions de sol·licituds, de les quals el 91% eren expedients vàlids. En total se n'han tramitat 1,24 milions, 337.000 de les quals han estat aprovades i 888.000 denegades.

En aquest punt, el Ministeri reconeix que el 60% de les denegacions s'ha produït per no complir amb el criteri de vulnerabilitat. A això s'hi suma el fet que, segons ha informat El País, el govern espanyol només va gastar fins al mes de setembre la meitat del pressupost destinat a aquesta ajuda. Així, dels 2.728 milions que s'havien previst per al 2021, només se n'havien executat 1.402 quan falten tres mesos per acabar l'any.

stats