Societat 08/02/2023

El poble de Nerva rebutja els residus de la depuradora de Ferreries i demana obrir una investigació

Critiquen que la Junta d'Andalusia autoritzi el trasllat mentre promet el tancament de l'abocador

Iván Martín
2 min
Vaixell que trasllada els fangs tòxics de Maó a Sevilla.

MAÓEl batle de Nerva (Huelva), el socialista José Antonio Ayala, ha comunicat a la Guàrdia Civil l'arribada al port de Sevilla d'un vaixell amb unes 3.200 tones de residus tòxics procedents de l'antiga depuradora de Ferreries amb destinació a l'abocador del municipi, i ha demanat una inspecció.

Segons unes analítiques fetes pel Govern balear l'any 2014, aquests residus contenen una quantitat elevada de metalls pesants com el mercuri, l'arseni o el zinc. Aquest carregament és el primer de diversos que podrien produir-se per retirar unes 8.700 tones de residus de Ferreries. El portaveu de la Comissió per al tancament de l'abocador de Nerva YA, Juan Romero, ha explicat que s'elaborarà un calendari d'actuacions davant el que consideren una "nova presa de pèl" per part de les administracions, en aquest cas de la Junta d'Andalusia, ja que en tractar-se de residus procedents d'una altra comunitat autònoma és qui té les competències per autoritzar-lo.

Romero precisa que l'única informació que tenen és que la Guàrdia Civil té coneixement del vaixell amb els residus i que s'ha demanat una inspecció rigorosa: "No hi ha el pensament de tancar l'abocador, estan jugant a despistar i les activitats estan ampliant-se i volen prorrogar la vida útil de la instal·lació". I ha afegit: "Qui accepta els residus a la comunitat autònoma andalusa no és el govern espanyol, és la Junta, la que diu que està tancant l'abocador".

El portaveu de la Comissió va més enllà i considera: "Ens estan convertint en el vàter tòxic de mig món, a més de donar autoritzacions per la seva ampliació". En aquest sentit, l'ajuntament de Nerva, amb el suport de la Comissió per al Tancament, valora la possibilitat de no donar llicència d'obres: "Entrarem en un litigi judicial amb l'esperança que sigui la justícia la que dictamini i passar pàgina amb aquesta història de l'abocador".

stats