Societat 14/02/2019

La població de peixos es quadruplica a la Reserva Marina de Llevant

Aquest creixement s'ha produït en els darrers 10 anys

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'un banc de peixos / richcarey

PalmaLa població de peixos s'ha multiplicat entre 4 i 8 vegades en algunes zones de la Reserva Marina de Llevant, al nord-est de Mallorca, entre el 2008 i el 2018, segons el seguiment que ha fet la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.

El conseller Vicenç Vidal i el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, han anunciat aquest dijous els resultats de l'estudi de seguiment de les poblacions de peixos vulnerables de substrat rocós a la Reserva Marina de Llevant entre el 2008 i el 2018, segons ha informat el departament autonòmic en un comunicat.

Aquest espai protegit, creat l'any 2007, té una àrea de reserva integral, una reserva parcial en aigües interiors autonòmiques (controlada pel Govern) i una reserva parcial en aigües exteriors (controlada pel govern de l'Estat).

El desembre del 2016, un decret va introduir, a proposta dels pescadors professionals, un seguit de canvis encaminats, sobretot, a reduir l'esforç a la zona de reserva parcial autonòmica i que unificava criteris i normatives amb la reserva parcial estatal.

Els resultats del primer estudi duit a terme després de l'aprovació d'aquests canvis constaten l'encert d'haver endurit les condicions per a la pesca a la reserva parcial autonòmica, perquè, en només dos anys, s'han multiplicat per 1,8 la població d'espècies vulnerables en aquesta àrea.

L'enduriment de les mesures va començar a plantejar-se quan es va recuperar el 2016 el seguiment d'espècies (interromput durant l'anterior legislatura), i es va constatar que els resultats de la reserva marina autonòmica no eren molt diferents dels de les zones de control obertes a la pesca.

Durant la recerca, s'han observat canvis incipients en la composició de la comunitat de peixos, amb un increment moderat en la contribució d'espècies sedentàries, que són bones indicadores de l'efecte de la protecció.

stats