ESTUDI
Societat 30/03/2018

El 48,2% de la població vol més policia

Las inseguretat ciutadana preocupa cada vegada més, segons una enquesta de Gadeso

Juanmi Mas
2 min
El 48,2% de la població vol més policia
El 48,2% de la població vol més policia

Els ciutadans de Balears se senten insegurs i ho atribueixen, en un 48,2%, a la manca de la presència policial. És una preocupació en creixement constant si tenim en compte que l’any 2009 el percentatge era d’un 29,4% i el 2014, d’un 47,3%.

Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreuen del darrer informe de Gadeso, que reflecteix, per una banda, quines són les situacions que provoquen inseguretat i, per una altra, quines en són les causes .

La principal causa de la inseguretat és, precisament, la manca de presència i vigilància policial, que no només afecta la “protecció de persones i béns”, sinó que també implica la manca d’actuació policial davant la “petita delinqüència”, les “situacions socials greus”, “les bandes juvenils i el gamberrisme”, “la destrossa de béns públics”...

A la mateixa enquesta, es posa de manifest que es troben a faltar els policies locals de barri. I en relació amb aquesta manca de presència policial, se situa la percepció dels ciutadans que hi ha unes lleis inadequades i una ineficàcia judicial. Aquesta és considera la causa que hi hagi molts “petits delinqüents reincidents”.

Destaca que, per primera vegada, una possible causa d’inseguretat és la pèrdua de valors (28,1%) un índex que va en augment progressiu. Es percep que els entorns familiars (30,2%)no poden o no saben respondre a la problemàtica específica dels fills, cosa que té relació amb els ni -ni, les bandes juvenils o el gamberrisme.

De fet, la relació de situacions quotidianes que generen inseguretat és altament significativa. Els enquestats relacionen la inseguretat amb fets que afecten la seva persona o els seus béns, però també amb situacions derivades de la crisi socioeconòmica.

Es manté la màxima importància que es dona als fets delictius contra persones i béns (8,8) amb un nivell de satisfacció força baix, concretament, d’un 3,7.

És altament significatiu i preocupant que la situació de gent sense feina, immigrants, captaires... comporti una alta inseguretat (8,8) i el nivell de satisfacció més baix (3,3). Aquesta dada s’ha d’interpretar conjuntament amb les situacions socials greus (8,4), que fan referència a desnonaments, coes als menjadors socials, bancs d’aliments i presència significativa de captaires en els nostres carrers. El nivell de satisfacció és molt baix (3,3). A la mateixa enquesta, tot i que es diu que s’ha superat la crisi econòmica, encara hi ha una alta preocupació per l’atur i la inestabilitat laboral (47,1%) i per les situacions socials greus (32,1%), com són, per exemple, els desnonaments. És molt rellevant com aquestes darreres causes continuen augmentant progressivament els darrers anys. Malauradament, encara es creu que els immigrants són una de les “causes generadores d’inseguretat.

stats