Societat 12/09/2023

PLIS critica el projecte lingüístic del CEIP Joan Veny i Clar: "És propi d'un estat nazi"

Nombrosos tuitaires responen a l'acusació de l'associació, que sorgeix arran de l'atac que va patir el director del centre divendres passat per part de dos operaris de control de plagues

2 min
Façana del CEIP dia 8 de març

PalmaL'associació de professors PLIS Educació, presidida per Pep Ignasi Aguiló, exvicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació de Bauzá, ha qualificat el projecte lingüístic del CEIP Joan Veny i Clar de "propi d'un estat nazi". L'entitat, de caràcter espanyolista, opina que el projecte lingüístic del centre "considera el castellà com a llengua d'estrangers i abraça la tríada nazi d'una llengua, un poble, una nació". PLIS, defensora de la priorització del castellà dins el sistema educatiu, respon d'aquesta manera a l'atac que va partir el director del centre divendres passat.

"Ets un puta nazi catalanista. D'aquesta escola, en sortiran tots marietes". Això és el que varen dir, en castellà, al director del CEIP Joan Veny de Campos dos operaris que havien anat al centre educatiu per fer un control de plagues. Els dos treballadors pertanyen a una empresa contractada per l'Ajuntament del municipi per a aquesta tasca, que es fa de manera periòdica. Davant l'acusació de PLIS, un tuitare els ha respost de manera contundent. "Els micos de la fumigació són socis vostres, entenc. Utilitzau els mateixos arguments que ells", diu. "Tríada nazi? Anau a la merda. Es tracta de la nostra llengua i cultura, i no podreu amb això mentre quedi un sol catalanoparlant que la defensi", opina un altre.

Atac "injustificat i injustificable"

L'atac contra el director del centre es va produir de la manera següent. Els operaris varen entrar al despatx del director per informar-lo que havien arribat. El director els va demanar, en català, si els enviava l'Ajuntament. "Què? No t'entenc", li digueren, una altra vegada en castellà. I el director va repetir la mateixa pregunta en castellà. Poc després, els dos treballadors varen assenyalar un decàleg de coeducació, escrit en català, i comentaren que els alumnes del centre sortirien "tarats i marietes".

El responsable del CEIP els va fer saber que veia que entenien perfectament el català i que havien de respectar el decàleg perquè estaven dins un centre educatiu. En aquest moment el començaren a insultar i li digueren "puta nazi catalanista". Segons va avançar el Dbalears, un dels operaris es va posar a escridassar-lo a un pam de la cara dient-li que quan li parlen en mallorquí ell ha de parlar en mallorquí, i si li parlen en castellà, ho ha de fer en castellà. Els fets es varen posar en coneixement de l'Ajuntament de Campos i de l'Obra Cultural Balear. Davant la gravetat de l'incident, la batlessa del municipi, Xisca Porquer, va emetre un comunicat en què va mostrar el seu "suport incondicional" al director del centre, davant "l'atac injustificat i injustificable que va patir divendres. Atacs contra la nostra llengua, i l'orientació sexual de les persones no caben dins la nostra societat".

Per la seva banda, el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, també va reaccionar a l'agressió. "Tot el suport a l'equip directiu i, en particular, al director del CEIP Joan Veny i Clar. Des de la Conselleria no tolerarem que es posi en qüestió l'educació dels centres educatius", va piular a Twitter.

stats