Societat 30/06/2021

El ple del Consell aprova una proposta per reduir les tarifes d'enderrocs a Mallorca

L'equip de govern ha presentat un expedient d'interpretació del contracte amb la concessionària que gestiona els residus

3 min
Entrada principal a les instal·lacions de Mac Insular, a Bunyola.

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dimecres l'expedient d'interpretació del contracte amb Mac Insular, l’empresa concessionària que des de 2006 tracta els sobrants procedents de la construcció i la demolició, els residus voluminosos no reutilitzables i els pneumàtics. La proposta, anunciada divendres pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient, obre una via per reduir les tarifes d'enderrocs a l'illa, que té la més cara de les Balears. El PP, Ciutadans, El Pi i Vox s'han abstingut, mentre que el PSIB, Podem i MÉS han votat a favor de la iniciativa.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat en el ple que l'expedient consta de diverses interpretacions del contracte, que ara haurà de revisar el Consell Consultiu de les Balears per decidir si són viables. La proposta demana canviar la fórmula amb la qual es calcula el preu de la tarifa d'enderrocs. Actualment es fa segons la previsió de tones a tractar, i l'expedient proposa que es faci a partir de les tones mitjanes tractades entre 2007 i l'any passat. "És un paràmetre més robust i estable que no pas una previsió que es pugui fer d'acord amb diversos criteris i interessos", ha afegit Ribot.

L'expedient també reclama revisar la previsió de les vendes dels productes que ofereix Mac Insular. En lloc de basar-se en una previsió del que es creu que ingressarà, es demana que el càlcul es faci segons el darrer valor ingressat pel material venut. "Aportaria certesa a la fórmula", ha dit Ribot. Una altra interpretació del contracte és que a la tarifa no s'incorporin les inversions que no ha arribat a fer la concessionària. Com que l'empresa no ha fet durant aquests anys una inversió prevista per millorar la maquinària mòbil que té, segons el Consell, no pot computar la quantia.

La reinterpretació del contracte surt arran d'una demanda interposada per Mac Insular el 2014, que reclamava al Consell que pagàs uns trenta milions d'euros per les pèrdues econòmiques anuals a causa de la reducció d'enderrocs que arribaven a les seves plantes de tractament. L'empresa al·legà que la institució insular no perseguia suficientment els abocaments il·legals, malgrat ser una competència del Govern. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va eximir el Consell de pagar, però demanava que revisàs les tarifes de residus de 2010, 2011 i 2012. El maig d'enguany, un acte judicial del mateix tribunal ordenà al Consell que ho fes en un termini de dos mesos.

Ribot ha reiterat que el contracte signat per Unió Mallorquina el 2003 deixava l'empresa en unes condicions "molt avantatjoses" i amb "poc marge de maniobra" per a la institució. El 2007, quan el partit de Munar va deixar de governar a la institució insular, es varen començar a cercar vies per reformular l'acord amb Mac Insular. Primer, es va proposar declarar la nul·litat del contracte, però el Consell Consultiu de les Balears va resoldre que això no era possible i que els problemes del contracte s'havien de fer mitjançant la interpretació del pacte signat, però no es va arribar a fer. Durant l'etapa en què Sandra Espeja, de Podem, fou consellera insular de Medi Ambient –entre 2015 i 2019–, es va fer una auditoria i una consultoria econòmica "profundes", amb un valor proper al mig milió d'euros, segons va recordar la institució insular en un comunicat.

Crítiques del PP

El PP ha estat l'únic partit de l'oposició que ha qüestionat amb contundència la proposta del Consell. El portaveu de la formació, Llorenç Galmés, ha reclamat que es retiràs l'expedient de l'ordre del dia per poder-ho debatre més endavant. El popular ha considerat que els arguments de l'expedient es basen en els mateixos que va rebutjar el Consell Consultiu, i ha advertit que els podria tornar a rebutjar. De fet, ha criticat que el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient va haver de rectificar la tarifa d'incineració de residus que paguen els ajuntaments i la d'escorxadors.

Aurora Ribot li ha respost dient que cap de les dues tarifes ha apujat i que s'han aprovat a temps per facilitar les gestions als consistoris. De fet, la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, ha defensat la proposta presentada al ple, i ha demanat al portaveu del PP si realment vol o no baixar les tarifes de Mac Insular.

stats