Societat 25/05/2020

Platges buides i centres comercials plens el primer dia de la fase 2 a Palma

Mallorca, Menorca i Eivissa han avançat en la desescalada aquest dilluns, però el temps no hi ha acompanyat

Alba Tarragó
3 min
La platja de Can Pere Antoni de Palma el primer dia de fase 2

PalmaLa Platja de Palma, aquest primer dilluns de la fase 2, encara feia cara d'hivern: només unes quantes terrasses s'han animat a obrir i a l'arena es podia veure tanta gent amb roba com vestida de bany. El cel ennigulat i algunes gotes de pluja recordaven un dia qualsevol de temporada baixa, quan una de les zones més concorregudes de l'illa queda gairebé deserta. Però la platja s'ha tornat a obrir al bany tant a Mallorca com a Menorca i Eivissa i alguns han volgut estrenar el nou privilegi.

"Som aquí des de les vuit del matí", explica una dona quan toquen ja quasi les dues del migdia. "Ens pensàvem que estaria ple de gent i per això hem vingut tan prest, però està buit i, fins i tot, ens ha plogut", es queixen ella i l'amiga que l'acompanya, que reconeix que ha passat "molt malament" el confinament perquè ella és molt "d'estar pel carrer". Ara, celebren que "no hi ha horaris" i que poden sortir a qualsevol hora, tot i que critiquen que la gent no està respectant les mesures i està sortint sense mascareta.

Al costat, un grup de joves fa sonar reggaeton als seus altaveus a tot volum i un poc més enllà dues al·lotes es fan una selfie per inaugurar el primer bany de la temporada. A la vora de la mar, un home es passeja amb un detector de metalls esperant trobar qualque cosa, tot i que la platja ha estat menys freqüentada del que és habitual, i una parella s'instal·la amb gelera portàtil i para-sol inclosos. Hi ha poca gent, però entre tots pinten la típica estampa de dia d'estiu.

A la platja de Can Pere Antoni, davant l'edifici de Gesa, la situació és gairebé la mateixa. Algunes dones intenten prendre el sol entre nigul i nigul mentre els fills juguen amb l'arena. "Feia dues setmanes que esperava aquest moment", assegura una d'elles, encara que reconeix que "l'aigua encara està una miqueta freda". Darrere seu hi ha una jove asseguda a la seva tovallola, que no pretén banyar-se. La seva intenció era fer windsurf, però ni tan sols hi ha hagut vent per fer-ne.

Com un dia de rebaixes

La imatge a les grans superfícies, les segones grans protagonistes del dia, és ben diferent. "Semblava un dia de rebaixes", indiquen fonts internes d'El Corte Inglés de les Avingudes. Les plantes més concorregudes han estat la cinquena, on hi ha petits i grans electrodomèstics, i les de roba jove i per a infants. Actualment, l'aforament màxim és del 40%, "però ja dona per a molt", afirmen. Concretament, poden estar dins l'edifici 12.164 persones alhora.

El 100% de la plantilla d'El Corte Inglés ha tornat a fer feina aquest dilluns, en què l'horari torna a ser de 9.30 a 22 h. Algunes marques que també hi treballen, però, aniran reincorporant els seus treballadors progressivament. El personal que s'ha incrementat al centre comercial ha estat el de neteja. Només per als passamans de les escales mecàniques hi ha d'haver algú que netegi cada cinc o deu minuts.

Al centre comercial del FAN, al Coll d'en Rabassa, la situació és pràcticament la mateixa. El seu gerent, David Gómez Picard, assenyala que el 80% de les tendes ja ha obert aquest matí i que la resta ho anirà fent al llarg del dia o la setmana. A través de les seves xarxes socials, el que més demanen els seus clients és saber si Primark ha obert. La majoria necessita comprar roba per a infants, atès que la que tenien de la temporada passada ja els ha quedat petita i durant la quarantena no n'han pogut comprar.

Una altra de les tendes més sol·licitades és Decathlon, que sí que ha obert. Per entrar-hi, les cues són de cinc minuts, però per pagar no davallen dels deu. Molts dels clients esperen per tornar o canviar productes que varen comprar durant el confinament per fer esport des de casa i d'altres s'equipen per a l'estiu amb banyadors, biquinis i xancletes.

A les zones exteriors del centre comercial la senyalística enganxada a terra recorda que s'ha de mantenir una distància de dos metres entre persones i, a més, recomana el sentit de la marxa per evitar les aglomeracions. A més, a través de la megafonia anuncia que cal portar mascareta i que als lavabos els clients tenen a la seva disposició gel desinfectant. Juntament amb aquestes mesures, explica el gerent, a la pàgina web del centre es pot comprovar en tot moment quin és el percentatge d'ocupació perquè ningú hagi de quedar fora en cas que l'aforament superi la xifra permesa.

stats