Societat 26/02/2019

La Plataforma Lloguer Digne Balears demana que es fixin els preus de l'habitatge

Un total de 16 entitats s'uneixen per crear un llistat de propostes que serveixi als polítics com a eina per reduir el preu dels pisos a les Illes

Carles Tudurí
2 min
Representants de la Plataforma Lloguer Digne Balears durant la roda de premsa.

PalmaUn total de 16 entitats s'han unit per crear la nova Plataforma Lloguer Digne de Balears (Paldiba), que, entre altres propostes per solucionar el problema de l'accés a l'habitatge, demana que es fixin els preus dels pisos creant un índex construït de manera participativa entre els agents socials implicats.

El coordinador de la nova entitat, Francisco José Castillo, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que el primer que s'ha fet és elaborar un llistat de mesures que serveixi als polítics com a eina per reduir el preu dels pisos a les Illes. L'entitat té com a objectiu "donar una solució clara i concisa a la gran problemàtica social dels lloguers a les Illes Balears".

Aquestes propostes demanen, per exemple, allargar el contracte d'habitatge fins a 6 anys, i fins a 12 si l'arrendador és una persona jurídica. També demanen un dipòsit màxim d'un mes en el cas de pisos sense mobles i que els increments del preu es basin en índexs objectius com l'IPC.

També volen que s'eliminin les discriminacions de sexe, raça i família o per tinença d'animals, així com la flexibilització de certes clàusules dels contractes en cas de canvi de circumstàncies del llogater.

Algunes de les entitats que formen part de la plataforma són el sindicat USO, les associacions Dignitat i Solidaritat, Kellys Unión Baleares, Convocatòria Cívica Balears, Infàncies Robades, Garantitzem les Pensions, Acció Solidària i Stop Desnonaments Inca o els partits Decide Calvià, Moviment 4 Illes i Transforma Calvià.

Entre les accions que durà a terme l'entitat, destaquen les entrevistes amb representants de les distintes institucions estatals, autonòmiques i locals, l'organització de conferències, la divulgació de propostes i programes socials, així com la intermediació amb entitats bancàries.

Miquel Coll, de Dignitat i Solidaritat, ha destacat que a les Illes l'habitatge social és quasi inexistent i que és urgent trobar una solució entre tots, mentre que Salvador Palomo, de Convocatòria Cívica Balears, ha destacat la necessitat de rehabilitar habitatges en desús i incentivar els grans tenidors perquè posin el mercat el seu parc de pisos.

stats