Societat 30/07/2022

Plànol de Joan Ballester de 1760

'Plano de la Plaza de Palma Capital del Reyno de Mallorca con sus contornos más ynmediatos, templos, edificios, casas de estudio, educación y recogimiento'

Palma XXI
1 min
Plànol de Joan Ballester de 1760.

PalmaJoan Ballester (1688-1766), palmesà i fill il·lustre de la ciutat, fou un enginyer de l’escola de J. Pròsper van Verboom. S’acredità la dècada de 1730 a Orà. Retornat a Mallorca, arribà a brigadier i mariscal. Entre 1740 i 1762 va exercir d’enginyer director i va fer aixecar molts de mapes.

Aquest “Plano de la Plaza de Palma...” té certes similituds amb els de Jeroni Cànoves o amb els de Simon Poulet. A l’Archivo Intermedio Militar de Baleares hi ha una còpia inacabada que conserva la quadrícula de base a llapis. A la Biblioteca Nacional d’Espanya es conserva l’original.

Es tracta d’un plànol molt detallat de la ciutat. Això no obstant, a la zona d’extramurs li manca precisió i els vistosos quadres verds que simbolitzen horts i jardins fora murades semblen més aviat arbitraris. Està orientat amb una rosa amb lis amb el nord apuntant al nord-oest del mapa. S’han fet servir tonalitats verdes i sèpia per a les zones no urbanitzades i magenta per als edificis i murades.

A la part inferior dreta hi ha una llegenda amb una llarga relació dels monuments i edificis principals. Amb 20 lletres majúscules s’indiquen els baluards i portes, com: “A. Baluarte de la Cruz”, “H. Baluarte de Sanoguera”, “K. Baluarte de Socorredor”, “O. Puerta de Sn Cristóbal”, “P. Baluarte de Betard” i “V. Plataforma del Rosario”.

D’altra banda, amb 53 números es presenta el llistat d’edificis singulars, esglésies i convents: “1. La Cathedral”, “10. Palacio Real”, “14. Casa de la Ciudad”, “40. Palacio Real”, “43. La Lonja”, “44. Casa de la Ciudad”...

stats