18/09/2015

A les places sense cotxes hi creixen nins

2 min
A les places sense cotxes  Hi creixen nins

PalmaPer un dia, vuit places i espais públics de Palma foren alliberats de cotxes per ser recuperats per als ciutadans. Les places deixaren de ser aparcaments i recuperaren la seva funció original: la de punt de trobada i intercanvi dels veïnats. Va ser una manera més de reflexionar i conscienciar la ciutadania sobre el model de mobilitat i, en conseqüència, de ciutat, que implica la utilització del cotxe com a mitjà de transport habitual.

La del ‘Park(ing) Day’ és una més de les iniciatives emmarcades en la Setmana europea de la mobilitat, en la qual Palma s’ha bolcat, que culminarà el proper dimarts dia 22 amb el Dia europeu sense cotxes. “Tria. Canvia. Combina. Fes la mescla bona” és el lema d’una campanya que pretén fer visibles les facilitats i comoditats de deixar el cotxe a casa i combinar el transport públic amb la bicicleta i les cames per tal de conscienciar a la ciutadania de la necessitat i la importància de canviar el model de la mobilitat .

Una ciutat més amable

La plaça del Carme fou un dels escenaris alliberats i on es desenvolupà una de les activitats del ‘Park(ing) Day’. “On habitualment hi veiem un cotxe, veiem un nins que estan desenvolupant una activitat educativa i lúdica”, va destacar Joan Ferrer, regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma.

Cort, juntament amb Arquitectives i l’escola Aina Moll, organitzà una activitat en la qual els nins i nines de segon de primària es convertiren en urbanistes. Havien de dissenyar la seva plaça ideal com a “vianants purs” que són, tal com va destacar Cristina Llorente, codirectora d’Arquitectives. En aquestes places ideals, els cotxes no hi tengueren espai. Va ser una manera més de “conscienciar” de la necessitat d’invertir la piràmide del transport, en la qual actualment el cotxe n’és la base.

Ferrer va destacar que, de moment, l’Ajuntament no preveu alliberar cap plaça de cotxes. En aquest sentit, va destacar que l’equip de Govern de Cort posarà l’accent en la implementació de les mesures aprovades l’octubre del 2014, quan es va aprovar el Pla de mobilitat urbana sostenible, en què la bicicleta té un paper protagonista.

Palma sense cotxes

Durant aquesta setmana l’Ajuntament de Palma ha previst diverses iniciatives més per tal d’alliberar els carrers de cotxes i mostrar els beneficis del canvi en el model de mobilitat.

Avui, coincidint amb la Nit de l’Art, es prohibirà l’accés al centre de Ciutat amb el cotxe. A més, els ciutadans podran gaudir d’un tram de les avingudes -el de Comte de Sallent- lliure per gaudir de l’espai públic i comprovar la diferència d’un carrer amb cotxes o sense. De les 10 del matí a les 19 h de l’horabaixa s’hi instal·larà un mercat ecològic, s’hi organitzaran activitats esportives, jocs i música.

Cort persegueix un canvi del model de mobilitat perquè a les places sense cotxes hi creixen nins.

stats