Societat 26/11/2020

El ple de Cort aprova el Pla de protecció del Jonquet amb les crítiques de l'associació de veïns del barri

Lamenten que l'Ajuntament de Palma no hagi expropiat els molins privats, però la regidora de Model de Ciutat ho ha justificat dient que era massa car

K. O.
3 min
El pla de protecció del Jonquet redueix l’edificabilitat al 50%

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Palma ha aprovat definitivament aquest dijous el pla de protecció del Jonquet després d'11 anys d'ençà que va ser declarat Bé d’Interès Cultural (BIC). La iniciativa ha estat validada amb els vots a favor del PSIB, MÉS, Podem i Vox, que en principi se n'havia d'abstenir, com han fet Ciutadans i el PP. El representant de l'associació de veïns de la barriada, Àngel Gené, però, s'ha oposat a la iniciativa perquè "no s'aprofita la situació per establir una protecció real".

Gené ha lamentat que Cort no vulgui expropiar els molins privats, però poc després la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ho ha justificat afirmant que el procés hauria costat fins a dos milions d'euros per cada molí, a més de costos afegits i la inversió necessària per posar-los en marxa. L'edil ha comentat que al Jonquet ja hi ha dos molins públics, en un dels quals està ubicat el casal de barri, mentre que altres zones de Palma encara no tenen la mateixa oferta. A més, la regidora ha defensat que el fet de facilitar que els propietaris dels molins puguin donar-li un ús residencial o de restauració en facilitarà la rehabilitació.

Àngel Gené ha explicat durant la intervenció al ple que el pla permetrà fer edificacions amb tipologies que "no tenen res a veure amb les tradicionals" i que "implicaran gentrificació". També ha dit que no es respectaran els usos tradicionals dels horts del molí de l'aigua, que fins ara mai han estat urbanitzats. "Som la darrera zona agrícola del centre de Palma, on en els anys 70 encara es conreava", ha apuntat. Gené també ha criticat que amb la construcció d'entre 60 i 70 habitatges darrere el teatre Mar i Terra no es podrà veure la mar. De fet, cal recordar que el pla permetrà construir-ne una dotzena més devora la plaça dels Rentadors.

Contràriament, el president de l'Associació d'Amics dels Molins de Mallorca, Josep Pascual, s'ha mostrat satisfet per l'aprovació del pla de protecció. Ha demanat, però, que se supervisin les obres que es puguin fer als molins amb l'objectiu de garantir-ne l'aspecte original.

El pla també obligarà que només hi pugui haver tres restaurants o bars cada 100 metres per evitar concentracions i disminuir les molèsties entre els veïns. A més, la discoteca haurà d'adaptar la seva activitat, com ja es va anunciar, i reconvertir el local en un restaurant. La plaça del Vapor augmentarà de mida perquè el molí que forma part de la discoteca haurà d'adaptar la seva activitat i eliminar els afegits.

Ciutadans i Vox han demanat que s'actuï contra les pintades que "degraden" el Jonquet, però Truyol ha explicat que el pla de protecció no hi pot donar resposta perquè correspon a altres departaments.

stats