Menors tutelats
Societat 30/05/2024

El primer Pla d'acolliment de menors del Consell de Mallorca inclourà atenció a la salut mental dels infants

El programa també inclou formació sobre noves tecnologies

3 min
IMAS

PalmaEl Consell de Mallorca aprovarà el primer Pla d'acolliment residencial de menors que, segons ha explicat el conseller insular de Benestar Social, Guillermo Sánchez, definirà "el full de ruta dels pròxims quatre anys". El pla, destinat als professionals de l'acolliment residencial, consta de cinc eixos: la garantia d'un entorn segur, l'emancipació i la transició a la vida adulta, la intervenció familiar en l'espai residencial, la salut mental dels menors i l'ús de les tecnologies, amb un calendari de formacions El conseller de Benestar Social de Mallorca, Guillermo Sánchez, ha recalcat que aquests factors tenen la finalitat de "garantir que els nins i adolescents que estan en centres residencials tinguin els mateixos drets que la resta d'infants de l'illa". Sánchez ha apuntat que es preveuen reunions periòdiques –cada dos mesos aproximadament– amb la Fiscalia de Menors. El programa, que està en tramitació, s'ha de sotmetre al Consell Rector de l'IMAS i posteriorment a una sessió plenària de la institució insular.

Pel que fa a la salut mental, Sánchez ha concretat que es formarà els professionals que atenguin els menors, s'implementarà un protocol d'atenció i de prevenció de la conducta autolítica i es reforçarà la intervenció de psicòlegs –cada centre disposa d'aquest tipus de professionals en funció de la quantitat de menors que acullen– entre d'altres. Tot i que algunes de les mesures plantejades ja s'han implementat –com totes les relacionades amb la garantia d'un entorn segur– les referents a l'àmbit de la salut mental s'aplicaran en els pròxims mesos.

En resposta a l'increment d'arribades de menors i adolescents no acompanyats, Sánchez ha fet referència a la creació d'un programa que "doni cobertura directa" amb el treball d'un equip integrat per educadors i treballadors socials i mediadors culturals. Sánchez ha explicat les dues fases d'auditoria que realitzarà l'IMAS. La primera en els centres propis i les segones per auditar la resta de serveis que ofereix l'administració.

Les mesures van en línia de les recomanacions derivades d’una primera avaluació sobre el funcionament dels centres propis de l’IMAS. Sánchez ha avançat que ja està en marxa la segona fase de l’auditoria de la resta dels serveis, a més de la certificació en qualitat dels centres propis.

Nous llocs de feina

Sánchez ha anunciat el reforç de la plantilla i la creació de nous llocs de feina. En el mateix sentit, ha esmenat les figures que s'incorporaran pròximament: la del coordinador de centres propis, del cap de departament de serveis socials de la infància i la família, del cap de servei d'acolliment residencial o la del tècnic especialitzat en infància i adolescència.

Tot plegat es finançarà amb quatre milions d'euros que aportarà el Consell de Mallorca i que no estaven previstos en els pressupostos de l'IMAS.

Finalment, Sánchez s'ha referit als centres residencials propis de la institució, que actualment no disposen d'autorització. En aquest sentit, ha avançat que volen "apujar un plus de qualitat" i establir criteris de qualitat en aquests centres "per no sols autoritzar-los, sinó poder-los acreditar". "Volem detectar i definir els processos clau per aconseguir més qualitat en l’atenció a la infància i l’adolescència de Mallorca. No ens conformam amb l’autorització dels nostres centres, sinó que volem avançar cap a l’acreditació", ha afegit.

També per millorar la qualitat en l'atenció, les organitzacions que integren la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i Adolescència de les Illes Balears (FEIAB), professionals de l’IMAS i els prop de 500 infants i adolescents que resideixen en centres han participat en l'elaboració del pla.

stats