Societat 17/12/2019

Pimeco tracta de sensibilitzar sobre la crisi del petit comerç amb un curt d'Ernest Riera

Aquest dimarts al vespre s'ha estrenat 'Tu tens la clau', una crida en favor de les botigues de proximitat enfront de les vendes per internet

Ara Balears
3 min
Una de les escenes del curt, rodada al centre de Palma

PalmaLa patronal Pimeco ha estrenat aquest dimarts al cinema Augusta de Palma el curmetragte Tu tens la clau, dirigit pel mallorquí Ernest Riera, que tracta de sensibilitzar els ciutadans sobre la crisi que pateix el sector del petit comerç i d'impulsar les botigues de proximitat.

El batle de Palma, José Hila; el director general de comerç, Miguel Piñol; el conseller de promoció econòmica local de Mallorca, Jaume Alzamora, i altres autoritats han assistit a l’estrena, seguits per prop de 250 persones. També hi han acudit els principals representants de les patronals del comerç de les Illes, Afedeco i Pimem; del col.legi oficial d’agents comercials de les Illes; representants de les diferents associacions de comerciants de Palma i de Petits Cellers; el president de l’Obra Cultural Balear i representants dels mitjans de comunicació, entre altres convidats.

El curt és obra d'Ernest Riera

El curtmetratge ha estat dirigit pel guionista mallorquí que triomfa a Hollywood Ernest Riera, i l’agència de comunicació Vivirdelcuento Comunicació s’ha encarregat de la producció. El protagonitzen els actors Patxi Arostegui, Biel Barrera i Blanca Creus. La banda sonora és obra del cantautor mallorquí Jaime Anglada. Una de les escenes principals i més emotives del curt ha estat enregistrada a la jugueteria més antiga de Palma, La Industrial.

La història

Tu tens la clau narra la història d’un comerciant que ha vist com les seves vendes han caigut en picat d’ençà que ha augmentat la compra online a través de grans plataformes. Alguns dels clients es mobilitzen i finalment la tenda sobreviu i fins i tot atreu algun client decebut per la seva experiència de comprar a través de les xarxes.

Per fer-ne la promoció a xarxes socials s’hi han implicat personatges rellevants de les Illes Balears com els esportistes Xavi Torres (nedador), els jugadors del Mallorca Miquel Parera i Joan Sastre; periodistes com Neus Albis, Toni Terrades o Joan Martí; metges com el doctor Jorge Muñoz; professionals del món de la moda com el dissenyador Tolo Crespí i la directora de Mallorca Design Day, Raquel Arañón; el xef Andreu Genestra; els escriptors Gabriel Janer Manila i Maria de la Pau Janer, i actors i actrius com Pep Lluís Reyes, Pep Noguera i Agnès Llobet, entre d’altres, que han col·laborat llançant el missatge 'Tu tens la clau' a la societat.

L’objectiu del projecte és cridar l’atenció dels consumidors i explicar-los que la supervivència del petit comerç depèn d’ells, principalment. Els darrers quatre anys han desaparegut uns 800 petits comerços a les Illes Balears, segons dades de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

En l’acte, el president de Pimeco, Toni Fuster, ha destacat la importància que té el consumidor per a la supervivència del petit comerç. El director i guionista, Ernest Riera, ha remarcat la il·lusió que li va fer engrescar-se en aquest projecte, ja que la seva padrina, que va morir enguany, va fer feina tota la vida a una botiga a Palma.

L’acte també ha servit per lliurar el pin d’or i brillants que la patronal atorga cada any. Enguany la junta directiva de Pimeco ha escollit, per unanimitat, donar-l'hi a l’anterior president de l’entitat, Bernat Coll. També s’ha lliurat el pin d’or al propietari de Pinya Puig, Julià Puig. Aquesta empresa mallorquina enguany ha celebrat els 90 anys de la seva fundació.

Pimeco tracta de sensibilitzar sobre la crisi del petit comerç amb un curt d'Ernest Riera
stats