Societat 27/04/2021

Els pescadors de Menorca anuncien problemes d'abastament de peix fresc per la normativa de la UE

La nova normativa europea rebaixa un 40% els dies que les embarcacions d'arrossegament poden sortir a pescar

Iván Martín
2 min
Els pescadors de Menorca i els restauradors alerten de les restrictives normatives d'Europa.

MaóEl patró major de la Confraria de pescadors de Maó, Pito Quintana, ha advertit aquest dimarts de les dificultats que es trobarà a l'estiu el sector pesquer de l'illa per a poder abastir de peix fresc la demanda dels restaurants, a causa de la nova normativa de la Unió Europea (UE), que redueix el 40% dels dies que cada embarcació d'arrossegament pot sortir a pescar. Quintana considera que aquesta mesura s'ha pres per la pressió exercida a càrrec dels "lobbies ecologistes". Assenyala al sotsdirector general d'Aigües de la Unió Europea del Ministeri de Pesca, Héctor Villa, de no voler defensar els interessos del sector: "Mentre manteníem una reunió per videoconferència atenia telefonades i no va prestar atenció a les nostres demandes. Tenim la sensació que no importam i que l'activitat pesquera és menyspreada per dirigents que desconeixen la realitat".

La nova normativa europea rebaixa un 40% els dies que les embarcacions d'arrossegament poden sortir a pescar. Pito Quintana explica que les restriccions condemnen el sector: "és inviable poder abastir de peix fresc tot l'estiu a Menorca. La mitjana anual de dies de pesca era de 210, però si ens en donen 140, la majoria de barques estaran aturades a finals de juliol o principis d'agost". La mesura pretén regular les captures amb la intenció de protegir la gamba vermella, la gamba blanca, el lluç o els molls entre altres espècies: "Acabarem comprant el peix a països com el Senegal, a més d'arruïnar a molta gent que es quedarà sense feina".

Per la seva banda, el president de l'associació d'hostaleria i restauració de la CAEB, José Bosch, ha fet una crida al Consell Insular i al Govern balear: "Les administracions públiques han de mullar-se, perquè és un tema que ens preocupa molt, ja que el peix fresc és un reclam per als turistes. No podem fomentar els productes de quilòmetre zero i no disposar del peix que ens fa més competitius i diferents respecte a altres destins".

stats