Societat 04/05/2018

9 de cada 10 persones respira aire contaminat a tot el món

L'Organització Mundial de la Salut estima que prop de set milions de persones moren cada any per l'exposició a l'aire contaminat

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu de trànsit a Palma / JAUME MOREY

PalmaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat que 9 de cada 10 persones a tot el món respiren aire contaminat. L'entitat alerta que alts nivells de contaminació continuen sent perillosament alts en molts indrets del món, ja que les darreres dates registrades mostren que prop de set milions de persones moren cada any a causa de l'exposició de l'aire contaminat, tant en l'ambient d'exteriors com en el domèstic.

El director general de la OMS, Tedros Adhanom, ha explicat que, si bé la contaminació en l'aire és "una amenaça per a tots", té un major impacte en les persones més pobres i marginades. Les xifres actuals indiquen que més del 90 % de les morts relacionades amb aquest problema tenen lloc en països d'ingressos baixos i mitjans. Els nivells més elevats de contaminació en l'aire ambient s'han registrat a la regió del Mediterrani Oriental i a Àsia Suroriental, seguit d'Àfrica i el Pacífic Occidental. En canvi, els nivells més baixos es donen a Europa, les Amèriques i el Pacífic Occidental.

"És inadmisible que més de 3000 milions de persones, la seva majoria dones i nins, segueixin respirant cada dia el fum mortal emès per cuines i combustibles contaminants en les seves llars", ha dit Adhanom. A més, ha remarcat que "si no adoptam mesures urgents contra aquesta problemàtica, el desenvolupament sostenible serà una quimera".

Així mateix, s'informa que aproximadament 3.000 milions de persones, més de 40 % de la població mundial, continuen sense accés a combustibles i tecnologies de cocció nets en les seves llars, el que suposa la principal causa de contaminació de l'aire domèstic. El 2016, la contaminació de l'aire domèstic va causar fins a 3,8 milions de morts, mentre que la de l'aire ambient va provocar 4,2 milions de morts.

Les partícules fines que es troben a l'aire contaminat penetren en els pulmons i el sistema cardiovascular i poden provocar malalties greus. L'OMS ha afirmat que la contaminació de l'aire és un factor de risc crític per les malalties no transmissibles, ja que s'estima que és la causa d'una quarta part de totes les morts d'adults per cardiopaties, del 25 % per accidents cerebrovasculars, del 43 % per pneumopatia obstructiva cònica i el 29 % per càncer de pulmó.

No obstant això, l'entitat ha explicat també que cada cop més països prenen mesures per reduir l'impacte negatiu d'aquesta problemàtica. Actualment, més de 1800 ciutats de 108 països ja figuren en la base de dades de l'OMS sobre la qualitat de l'aire ambient, un fet que evidencia que un nombre significatiu de països està registrant la contaminació de l'aire de les seves ciutats i està adoptant mesures per reduir-la. A Europa, concretament, es concentra el nombre més gran de llocs que notifiquen dades.

Un problema també present a les Illes Balears

La contaminació de l'aire també afecta els habitants de les Illes Balears. Amics de la Terra i Ecologistes en acció denunciaren el 2017 que les illes superen el límit legal de contaminació per ozó.

Segons dades del Ministeri de Medi Ambient que estudiaren les dues organitzacions, 12 de les 18 estacions de control de contaminació atmosfèrica ubicades a Balears havien superat, al setembre de 2017, el valor objectiu de protecció de la salut establert per la normativa espanyola per l'ozó, durant el trienni 2015-2017.

stats