Societat 23/12/2018

Unes 400 persones caminen entre Campos i Llucmajor contra l'autopista

Consideren que el projecte del Consell de Mallorca està sobredimensionat i no soluciona els problemes de mobilitat de la zona

Carles Tudurí
3 min
Unes 400 persones marxen entre Campos i Llucmajor contra l'autopista

PalmaUnes 400 persones han caminat aquest diumenge entre Campos i Llucmajor per manifestar la seva oposició a l'ampliació de la carretera entre aquestes dues localitats, ja que consideren que està sobredimensionada i que, en realitat, és una autopista.

Xavier Mas, de la plataforma Pus Carreteres, ha explicat a ARA Balears que la reivindicació s'ha efectuat segons com estava previst. Un grup principal de poc menys de 300 persones ha sortit del centre de Campos i a la rotonda de Can Blai s'han incorporat al grup 40 persones més. A més, durant el recorregut, d'uns 14 quilòmetres, s'han anat afegint alguns manifestants més.

Mas ha destacat que a la pàgina de l'organització s'hi havien inscrit prop de 200 persones, però que finalment han estat moltes més les que hi han participat.

L'acte ha començat amb la concentració a Campos dels opositors a l'autopista a les 10.30 h. Han caminat en una jornada reivindicativa i festiva fins a Llucmajor, on han arribat gairebé a les 14 h. Allà s'han fet diversos parlaments contra aquesta infraestructura impulsada pel Consell de Mallorca.

Entre les entitats participants hi ha el GOB, Terraferida i la Plataforma Antiautopista, que han recordat la necessitat d'aturar aquest projecte, ja que consumeix un territori excessiu i no resol el problema de mobilitat en aquesta zona de Mallorca. Aquests grups estan a favor d'una aposta més decidida i valenta pel transport públic.

La coportaveu de la plataforma, Margalida Rosselló, ha recordat que la protesta, "participativa i lúdica", és per reclamar al Consell de Mallorca la paralització de les obres d'aquesta "autopista", que ja han començat, que consideren "desproporcionades i innecessàries".

"No se solucionaran els problemes de mobilitat de Mallorca fent més autopistes, hi ha moltes altres alternatives que no s'estan duent a terme, com millorar el transport públic, sobretot a la zona del Llevant i el Migjorn", ha reclamat Rosselló en declaracions a Efe.

Darrere de la pancarta "Autopista mai", ha insistit que en la zona falten línies de tren i que el transport amb autobús és insuficient."No és en absolut necessària una autopista de quatre carrils per banda més els dos carrils de la via de servei que pot ocupar unes 45 hectàrees, una macroinfraestructura que empitjorarà la situació", ha criticat la coportaveu durant la protesta, la participació de la qual l'organització ha xifrat en unes 400 persones.

Segons Rosselló, aquesta obra suposa "perpetuar un model de destrucció del territori i fomentar la urbanització desbocada quan hi ha moltes coses per fer, com millorar diversos punts d'aquesta mateixa carretera sense necessitat de fer una autopista desmesurada" o modificar la velocitat en diversos trams per millorar-ne la seguretat.

La Plataforma Antiautopista rebutja l'anunci que va fer la consellera Mercedes Garrido de modificació substancial i reducció del projecte viari. "La veritat és que aquesta modificació del projecte ningú no l'ha vist ni sap com és, i el que veim és que ja n'han començat les obres", ha insistit Rosselló.

La Plataforma Antiautopista ha caminat amb pancartes d'"Autopista mai" en els terrenys on ja han començat els treballs. Han tornat a incidir en la destrossa que implicarà aquest projecte i han reclamat que el projecte "modificat", si existeix, passi per exposició pública i pugui ser discutit per trobar-hi alternatives viables.

Rosselló ha recordat que aquesta mateixa autopista ja va provocar protestes ciutadanes fa vint anys, que es repeteixen amb aquesta caminada d'uns 14 quilòmetres.

stats