Societat 31/01/2023

El personal de residències privades guanyarà un 41% més en quatre anys a les Illes

La patronal i els sindicats han signat el primer conveni col·lectiu del sector de la gericultura, que afecta unes 4.000 persones a les Balears

2 min
El Govern i el Consell de Mallorca destinaran 10 milions d'euros a millorar els salaris dels empleats de les residències concertades.

PalmaUna pujada del sou del 41,25% en un termini de quatre anys. Aquesta és la principal mesura que conté el primer conveni col·lectiu de les residències i centres de dia privats de les Illes Balears que han signat aquest dimarts la patronal i els sindicats, i en el qual també ha intervingut el Govern. Aproximadament, unes 4.000 persones es podran beneficiar d'aquest document, la majoria de les quals són gericultores. Tant els sindicats, com la patronal i les conselleries de Model Econòmic i Afers Socials han destacat que aquesta millora en les condicions laborals no només revertiran positivament en els empleats, sinó també en els usuaris de les residències.

Així, prenent de referència la categoria de gericultor, en quatre anys passarà a tenir un sou brut de 1.500,01 euros al mes en 14 pagues, mentre que actualment el salari brut se situa en 1.061,98 €/al mes en 14 pagues. Aquesta pujada serà progressiva, però ja s'ha començat a aplicar. Així, des d'aquest 1 de gener el sou d'aquests professionals ja s'ha augmentat en 69,3 euros, mentre que al final d'enguany es preveu que el salari brut hagi arribat als 1.300 euros. Mentrestant, la pujada del segon any de conveni serà de 1.375 euros; la del tercer, de 1.444 euros i la del quart, de 1.500 euros. Tot sempre distribuït en 14 pagues.

En aquest sentit, els consellers que han intervingut en la mediació per aconseguir el conveni col·lectiu, Iago Negueruela (Model Econòmic) i Fina Santiago (Afers Socials) han destacat que les Balears fan "història" amb aquesta passa, pionera a l'Estat en matèria de dependència. "El sol surt per Balears", ha assenyalat el representant d'UGT, mentre que el portaveu de CCOO ha subratllat el “reconeixement laboral que suposa per a les treballadores”, atès que “els sectors feminitzats –com aquest– són els més precaris”. Cal tenir en compte que les pujades s'aplicaran a totes categories laborals i per als conceptes: salari base, festius, nocturnitat, disponibilitat, hores extres i festius especials.

10 milions per les concertades

D'aquesta manera, les residències privades hauran d'ajustar-se a les noves condicions i apujar progressivament els sous. Pel que fa a les concertades, el Govern i el Consell de Mallorca s'han compromès a destinar 10 milions d'euros a millorar els salaris mitjançant la revisió de les tarifes dels concerts i dels contractes.

A banda d'això, s'han acordat millores en reducció del còmput d'hores anual (de 1.792 en el 2023 a 1.774 per al 2026), un increment de vacances (fins a 32 dies a partir de 2025) i els 4 dies de lliure disposició, que es podran gaudir de forma acumulada, amb previ acord amb l'empresa, entre altres aspectes. Es crea un observatori sobre ocupació i anàlisi del sector, així com una comissió sectorial per a la igualtat d'oportunitats.

stats