Societat 24/03/2023

Per què agraden tant els habitatges que es fan des de l'Ibavi

Aquí teniu alguns dels principals motius que donen transcendència als nous habitatges socials de les Balears

2 min
Catorze habitatges socials promoguts per l’Institut Balear de l’Habitage (Ibavi) i fets per l’equip d’arquitectes de l’entitat pública van ser el projecte guanyador del premi FAD d’arquitectura 2018.

PalmaNo és una pregunta, no ens demanam per què agraden o, potser més ben dit, per què desperten tant d'interès els habitatges destinats a lloguer social que es fan des de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi). No ens ho demanam, hi tenim respostes que van des de motius arquitectònics fins a mediambientals, però també, i sobretot, socials.

Des del moment que, a principis de la legislatura passada –la primera que presidia Francina Armengol– es varen donar a conèixer els projectes dels que serien els nous habitatges de lloguer social que es farien des de l'Institut Balears de l'Habitatge (Ibavi), el món de l'arquitectura s'hi va fixar. Des dels primers projectes, com el conegut com a Life Reusing Posidonia –amb 14 habitatges a Sant Ferran (Formentera)–, fins als que encara estan en fase de construcció arreu de l'Arxipèlag, els habitatges fets a partir del 2018 en l'òrbita de l'Ibavi han obtingut importants reconeixements i premis internacionals, però també han despertat un interès general.

14 habitatges de l'Ibavi a Sant Ferran, a Formentera.

Què és allò que els singularitza? Per què transcendeixen fins al punt que El Croquis, una de les revistes d'arquitectura més influents del món, acaba de dedicar un monogràfic de gairebé 400 pàgines a l'arquitectura de l'Ibavi? Aquí en teniu algunes respostes:

1. Perquè hi ha una investigació col·lectiva, seriosa i impulsada des de l’àmbit públic destinada a cercar millores tangibles en la qualitat de vida de les persones que accedeixen a un habitatge.

2. Perquè volen ser una resposta a tres emergències de l’actualitat a les Illes: la residencial, la social que se’n deriva en una part important i la climàtica.

3. Perquè en dignificar l'habitatge públic de lloguer social, és a dir, de preu molt assequible, es facilita la vida de les persones que necessiten acollir-s'hi, i també la seva integració social.

4. Perquè es recuperen tècniques constructives tradicionals com les voltes de pedra i de marès, perquè es construeix en marès km 0 i es fan els aïllaments amb processos tan antics com el de l'aprofitament de la posidònia seca. I perquè tot això contribueix a millorar les condicions de vida contemporànies.

5. Perquè en els processos de construcció s'evita tota la contaminació, se situa l'eficiència energètica en un lloc prioritari, es trien els materials de la màxima proximitat i se'n controla el procés de producció. També es reciclen portes, bigues, palets, maons i altres elements per donar-los un ús nou i reduir les infinites deixalles que tenim arreu.

6. Perquè hi ha una lectura contemporània de la tradició. Els habitatges són l'actualització respectuosa de les tipologies més arrelades a les Balears, però responent a les dimensions actuals de les unitats vitals i també a la flexibilització dels espais.

7. Perquè, en la mesura que es pot, cada habitatge inclou un corral per fer hortet o per estar-hi, com a voluntat d'incrementar la consciència d'una vida més natural.

8. Perquè es fomenta la consciència que es viu bé en una casa on es promou el silenci, la netedat, la bellesa sense artifici, els recursos per a l'eficiència i la consideració amb l'entorn.

stats