Societat 24/11/2021

Les patronals CAEB i PIMEM, dividides pel passaport covid

Les dues entitats s'oposen que hi hagi noves restriccions d'aforament i d'horaris als locals oberts al públic

2 min
Un grup de persones en un restaurant.

PalmaLes patronals CAEB i PIMEM es mostren dividides respecte del fet d'implantar l'exigència del passaport covid per accedir a locals oberts al públic, com restaurants, gimnasos o teatres. Per una banda, PIMEM assenyala que, de moment, amb la situació actual a les Illes "no és necessari plantejar aquesta mesura", mentre que CAEB ha confirmat que aquest dimarts traslladarà la proposta al Govern.

Segons ha explicat a l'ARA Balears el president de la patronal Restauració-CAEB, Alfonso Robledo, no volen que hi hagi noves restriccions d'horaris i aforaments. "No volem que s'apliquin restriccions durant el Nadal, per això consideram que és necessari que s'exigeixi el certificat covid per augmentar la seguretat als locals". Robledo ha destacat que, amb més del 80% de la població illenca vacunada, la seva exigència seria una "millor mesura" per al sector que la d'aplicar noves restriccions, "ja que implicaria més pèrdues".

Per part seva, el president de PIMEM, Jordi Mora, ha confirmat a l'ARA Balears que en aquests moments no preveuen demanar al Govern l'exigència del certificat covid per accedir a aquests establiments. En aquest sentit, Mora ha assenyalat que "amb la situació que tenim actualment a l'Arxipèlag no té cap sentit aplicar noves restriccions ni mesures com el passaport covid". No obstant això, el president de PIMEM ha puntualitzat que "si la situació epidemiològica empitjoràs, sobretot la pressió als hospitals, plantejaríem al Govern la possibilitat d'implantar el certificat covid en els sectors necessaris".

Tot i l'augment de contagis, el Govern continua sense plantejar tornar a aplicar restriccions per Nadal per frenar l'increment de casos de coronavirus. En aquest sentit, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va recordar aquest dimarts al Parlament que ja hi ha mesures suficients, però va fer una crida a la gent que encara no s'ha vacunat.

Amb tot, aquest dimarts la Comissió de Salut Pública –on hi ha representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat– va plantejar apujar els llindars de risc de contagi del covid-19 i que la restauració torni a tancar a les 23 h i l'oci nocturn a la 1 h. Els tècnics tenen sobre la taula un nou document que proposa augmentar aquests llindars de risc tal com demanen algunes comunitats autònomes. Si el document tiràs endavant, Espanya estaria ara en un nivell de risc mitjà amb les actuals xifres d'incidència, que es mouen entre els 100 i els 300 casos per cada 100.000 habitants segons el territori, i es proposaria avançar el tancament d'activitats com bars, restaurants o discoteques. Amb els barems actuals, la situació de la pandèmia a l'Estat es considera de risc baix.

La proposta l'han elaborada tècnics de la Comissió de Salut Pública perquè algunes comunitats han demanat algunes restriccions en aquesta línia. En tot cas, el document d'actuacions de resposta coordinada és un full de recomanacions que els governs autonòmics poden aplicar, o no, als seus territoris.

stats