Societat 01/10/2021

El TSJIB avala demanar el Certificat Covid a les discoteques de les Balears

Aquests establiments podran obrir a partir del 8 d'octubre

2 min
Imatge d'arxiu d'una discoteca d'Eivissa.

PalmaLa sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha autoritzat aquest divendres les mesures sanitàries aprovades pel Consell de Govern de dilluns, després que la Fiscalia s'hi mostràs a favor dijous. Entre aquestes, destaca l'obertura de les discoteques el proper 8 d'octubre amb la condició d'accedir-hi amb el Certificat Covid.

En la resolució, la justícia avala la decisió del Govern i conclou que tant la documentació com la motivació aportada per l'Executiu balear, justifiquen "suficientment" la sol·licitud de l'autorització. Així, comprenen la mesura per la seva "idoneïtat, necessitat i proporcionalitat".

A partir de la setmana que ve, els locals podran obrir amb un 75% del seu aforament com a màxim. Pel que fa a l'interior, a l'hora de consumir begudes la gent haurà d'estar asseguda en taules, però es podrà accedir a la pista de ball amb mascareta i l'horari de tancament serà a les 5 h. 

Els magistrats conclouen que és "indubtable" que les mesures preventives de distanciament social, com el confinament i la limitació de contactes i activitats socials, "han demostrat eficàcia" fins ara. Per això, han indicat que "no hi ha més dret fonamental que el dret a la vida i la salut".

Sentència del Suprem

La Sala fa referència a la sentència del Tribunal Suprem del 14 de setembre que assenyala que "l'única mesura eficaç possible, per procedir a l'obertura dels locals d'oci (...) és la implantació del denominat passaport covid, atès que només aquesta pot disminuir considerablement el risc de contagi en aquests establiments". En aquest sentit, l'Alt Tribunal subratlla que "el benefici que proporciona la mesura, respecte de la reducció significativa de contagis, és molt superior al sacrifici que comporta l'exigència de presentar la documentació per a l'accés al local".

El Suprem també va reconèixer a la seva resolució que tot i que "la mesura més segura és el tancament dels establiments", això "podria fer que l'oci nocturn derivàs en concentracions a la via pública, fet que suposaria un greu risc per a la salut pública de tots, a més dels costos econòmics i laborals dels sectors". El TSJIB considera que en el cas de les Balears "s'ha de concloure igualment que la documentació aportada, avala suficientment la sol·licitud d'autorització".

stats