Societat 09/02/2021

Patrícia Gómez: "Tenim resultats positius en la incidència, però les UCI continuen al límit"

La consellera de Salut ha explicat que la variant britànica ja és responsable de prop del 25% dels casos de covid a les Balears

2 min
La consellera de Salut, Patrícia Gómez, aquest dimarts al Parlament balear.

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha assegurat aquest dimarts al Parlament balear que, malgrat la millora de la pandèmia a les Illes, encara no es pot abaixar la guàrdia: "Tenim resultats positius en la incidència però no als hospitals; les UCI continuen al límit”, ha destacat.

En aquest sentit, ha remarcat el fet que la incidència acumulada a 14 dies de les Illes s'hagi reduït a gairebé la meitat en un mes: de 605 casos per 100.000 habitants a 351. Però, per contra, ha alertat que la situació a les unitats de cures intensives és encara de tensió: ara el 47% dels llits de crítics estan ocupats per pacients contagiats. Cal recordar que cal abaixar aquesta ocupació per sota del 15% per sortir de l'alt risc en el sistema sanitari.

A aquesta situació s'hi suma l'expansió de la variant britànica del virus, que ja és responsable de prop del 25% dels casos detectats a l'Arxipèlag i du camí de convertir-se en la mutació més comuna. En aquest punt, Gómez ha assegurat que "els casos es podrien tornar a incrementar molt ràpidament i ser més greus". Amb tot, la consellera ha insistit que la desescalada de les restriccions haurà de ser molt lenta. "El sistema sanitari podria estar encara més tensat sense les mesures", ha reblat.

"A partir d'ara tot s'accelera", ha afirmat la consellera, referint-se al ritme de la vacunació. Ha avançat que "durant el març començarem a rebre quantitats més importants de dosis" perquè l'escenari més probable és que hi hagi més vacunes al mercat i les que actualment estan aprovades incrementin la seva producció.

D'altra banda, ha especificat els punts que la Conselleria està estudiant per fer una campanya de vacunació massiva quan arribin les dosis suficients. A Mallorca, aquests són el poliesportiu Germans Escales i Son Dureta, a Palma; el poliesportiu Mateu Canyellas, a Inca, i l'Hipòdrom de Manacor. A Eivissa, s'estudien el Palau de Fires i Congressos i el poliesportiu Es Pratet. A Menorca, el recinte firal i la Sala Polivalent Canal Salat. I per últim, pel que fa a Formentera, les administracions encara n'estan parlant.

Quant a la Comissió Pública de Salut entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, que es fa aquest dimarts, la responsable de Salut demanarà que es vacunin també cuidadors no professionals juntament amb els grans dependents. Cal recordar que la immunització d'aquest col·lectiu es va iniciar ahir amb la citació telefònica i la distribució dels vaccins als centres de Salut. Avui es començaran a posar les dosis a domicili.

stats