Societat 19/01/2021

Son Espases és el segon hospital d'Espanya que més ajuda a seqüenciar el covid-19

Això permet saber com s'escampa el virus, si els pacients s'han tornat a contagiar i també serveix per identificar soques provinents d'altres països

K. O.
1 min
L'hospital de Son Espases en una imatge d'arxiu

PalmaSon Espases és el segon hospital de l'Estat que més està ajudant a seqüenciar el coronavirus per darrere del Gregorio Marañón de Madrid. Si es tenen en compte els centres d'investigació FISABIO i IBV-CSIC del País Valencià, l'hospital de referència de les Balears és la quarta institució sanitària que més seqüència el covid-19. Espanya és sisè del món en nombre de seqüències, segons ha destacat el coordinador del projecte SeqCOVID, Iñaki Comas, al seu compte de Twitter.

El cap de Microbiologia de Son Espases, el doctor Antonio Oliver, explica a l'ARA Balears que la seqüenciació del virus permet saber si els casos estan agrupats en un entorn familiar, en un centre de treball o en una localitat concreta. Aquesta tècnica també és útil per veure com s'escampa el coronavirus arreu del món i saber si ha arribat una nova soca, ja sigui del Regne Unit o del Brasil. "Conèixer com es mou el virus és fonamental per controlar-lo", apunta Oliver.

El doctor també afirma que la seqüenciació serveix per saber si es produeixen reinfeccions entre pacients, un fet que s'està qüestionant. A més, el mètode permet conèixer les mutacions que es produeixin. "La seqüenciació genòmica s'ha convertit en una eina fonamental per prendre decisions importants" en la gestió de la pandèmia, indica Oliver. El projecte SeqCOVID està finançat per l'Institut de Salut Carles III i té el suport de l'IBV-CSIC.

Cal recordar que Son Espases va detectar els primers 25 casos de la variant britànica del coronavirus –coneguda com a B.1.1.7– a les Illes Balears, segons va informar la Conselleria de Salut divendres passat.

stats