Tocar terra
Societat 05/06/2022

Patates i albercocs

Mateu Morro
3 min
Aquest cap de setmana tenim cita a la Fira de l’Albercoc de Porreres.

Fira de la Patata a sa Pobla

Hi participen vint restaurants i punts gastronòmics aquest dissabte

Ha tornat la Fira Nocturna de la Patata, després de dues edicions molt condicionades per la pandèmia. Hi ha una bona oferta gastronòmica, amb la participació de vint restaurants i punts gastronòmics, concentrada el dissabte 4 de juny a la plaça Major des de les 19.30 h i acompanyada de música en viu. La restauració poblera té un bon nivell i aquests dies treu el millor que té, sempre sobre la base de la patata poblera i amb moltes dosis de creativitat culinària. Sa Pobla i Muro, amb unes 1.600 hectàrees dedicades al conreu de la patata, mantenen l’activitat exportadora i el subministrament al mercat insular, però el sector ha de fer front al fort increment de costos de producció i a la incertesa comercial provocada pel Brexit i la guerra d’Ucraïna. 

Festa de l’albercoc a Porreres

La campanya du camí de ser fluixa en quantitat, però la qualitat no té rival

Aquest cap de setmana també tenim cita a la Fira de l’Albercoc, organitzada per l’Ajuntament de Porreres amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. La Fira es du a terme aquest dissabte, 4 de juny, de manera que s’avança dues setmanes a la data prevista per culpa de l’avançament de la maduració i collita dels albercocs. Entre altres coses es fa el concurs de decoració i engalanat de carrers pel Mes de l’Albercoc i hi ha una suggerent oferta gastronòmica. A més de l’exposició i venda d’albercocs i productes derivats, hi ha activitats com el concurs i taller infantil de xapar albercocs, l’exposició de sequer i el concurs de coques, gelats i granissats d’albercoc. Sembla que la campanya du camí de ser fluixa en quantitat, però la qualitat de l’albercoc porrerenc no té rival.

Passeig per les vinyes

El celler Jaume de Puntiró durà a terme una activitat per conèixer els vinyets

La setmana que ve tenim una interessant proposta enològica. En el marc dels Wine Days organitzats per la Denominació d’Origen Binissalem, el celler Jaume de Puntiró de Santa Maria durà a terme una activitat per recórrer i conèixer els vinyets en companyia: “Una passejada per les vinyes en bicicleta elèctrica”, amb un recorregut pel pla de Buc, tast de vins i picada de productes mallorquins. Cada dia hi ha dues sortides, a les 11 h i a les 16 h, partint sempre del mateix celler. L’enoturisme es reinventa cada dia i d’imaginació, no n’hi manca. Amb aquesta passejada es podran veure les vinyes, conèixer el celler i tastar els vins de la mà dels mateixos viticultors i vinaters del celler Jaume de Puntiró.

Ajudes al sector lleter

Les explotacions de vacum de llet de Menorca han rebut 1.224.669 €

La crisi mundial de subministraments i l’augment incessant dels preus ha afectat de ple el sector primari. Per reduir-ne l’impacte sobre els agricultors, la UE ha posat en marxa un pla d’ajudes, vehiculat a través dels estats membres, a través del qual 142 explotacions lleteres de les Balears han rebut una ajuda directa per un import total d’1.560.640 €. En estar vinculada a l’ajuda de la PAC, els beneficiaris no han hagut de fer la sol·licitud i la tramitació ha estat ràpida. Les explotacions de vacum de llet de Menorca han rebut 1.224.669 € i les de Mallorca, 245.713 €. Les explotacions d’oví i caprí de llet de Menorca han rebut 18.156 €; les d’oví i caprí de llet de Mallorca, 41.468 €, i les d’oví i caprí d’Eivissa, 30.632 €. L’ajuda és important, ha estat ràpida i s’afegeix a altres que també beneficien el sector ramader balear, però les ajudes no poden contrarestar la pèrdua de rendibilitat provocada per la pujada dels costos de producció. El moment és complicat.

Sa Granja de Maó ha fet 100 anys

El centre s’ha dedicat a la formació i a l’assessorament dels agricultors

La pagesia menorquina disposa d’un centre de formació que ha estat l’ànima de la modernització agrària a l’illa. El Centre de Capacitació i Experiències Agràries de Sa Granja va ser creat el 1922, després d’una donació a l’Ajuntament de Maó, que el va cedir al Ministeri de Foment. A l’acta de cessió es feia constar que restaria en mans de l’Estat mentre fos un Centre Agrícola Experimental. Durant cent anys, el centre s’ha dedicat a la formació professional, a l’assessorament dels agricultors, a l’experimentació i a la divulgació agrària. En la celebració del centenari, feta fa uns dies, hi varen participar els alumnes que han acabat enguany els estudis i els que ho feren fa 25 anys. Al llarg de la seva història, pel centre hi han passat centenars d’agricultors. Ara el Consell de Menorca té en projecte la modernització i renovació de les instal·lacions.

stats