Societat 04/12/2021

El passaport covid, obligatori des d'aquest dissabte a bars i restaurants amb interiors per a més de 50 comensals

El primer migdia amb aquesta nova normativa passa amb normalitat a Palma

2 min
Una dona mostra el passaport covid per entrar a un bar

PalmaA Palma les terrasses dels bars i restaurants del Born, plenes; les del carrer de la Fàbrica, també. Pocs dels bars i restaurants d'aquests dos llocs de Ciutat tenen espai per a més de 50 persones a l'interior. Per això, han surfejat amb normalitat i tranquil·litat l'entrada en vigor de la nova normativa del Govern que exigeix demanar el passaport covid als clients, sempre que el local tingui un aforament de més de 50 persones a l'interior. A les terrasses, no es demana. "Estic en contra de la normativa, però a mi no m'afecta perquè el local és petit", diu l'encarregat d'un restaurant italià del carrer de la Fàbrica.

Carrer amunt, la gent s'aplega als espais exteriors. És dissabte i les taules són llargues i plenes de gent animada. Els cambrers no volen parlar amb la premsa, i els que ho fan diuen que no, que al seu local no hi caben més de 50 persones.

Certificat covid Govern

Els restaurants que no disposen de terrassa i que tenen un aforament interior que supera les 50 persones han penjat a les portes dels locals un cartell que adverteix de l'obligatorietat de presentar el passaport covid, com és el cas de La Botana, al carrer de Can Brondo.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va avalar dijous l'acord del Consell de Govern per fixar un nou sistema d'alertes que inclou requerir el document que acredita la gent vacunada per accedir a determinats espais. Segons el nou sistema de nivells, totes les Illes –menys Menorca– estan al nivell 1, que determina que, per accedir a l'interior de restaurants amb aforaments interiors superiors a 50 persones o a tot l'oci nocturn, cal estar vacunat amb pauta completa.

El certificat Covid, també anomenat passaport digital, es tracta d'un codi QR que dona informació sobre l'estat immunitari: si s'està vacunat, si s'és immune perquè s'ha passat recentment el virus o si es té una prova diagnòstica negativa recent que pugui acreditar que no s'és contagiós. S'obté amb un sistema de signatura digital per garantir al màxim la privacitat i evitar un mal ús de les dades.

stats