Societat 17/07/2019

Un total de 9 nins participen en un programa del Consell de Menorca per superar el dol

Aquesta iniciativa va sorgir durant l’any 2017 per l’Equip de Menors i Família de l’Ajuntament de Maó

Iván Martín
2 min
El departament de Benestar Social del Consell de Menorca lidera la iniciativa que ha comptat amb una dotzena de sol·licituds.

MaóUn total de 9 infants han participat en la primera edició del programa del Grup de Dol d’Educació Primària, impulsat i finançat pel Consell de Menorca. El nombre de sol·licituds rebudes per compartir l’experiència d’haver perdut un ésser estimat ha estat de 12. Es tracta d’un espai grupal d’acompanyament emocional per a infants que han viscut la pèrdua del seu pare o la seva mare o algú amb un vincle significatiu.

Aquesta iniciativa va sorgir l’any 2017 com a resultat de les necessitats observades per l’Equip de Menors i Família de l’Ajuntament de Maó en la seva tasca d’acompanyament amb les famílies al llarg del temps. El programa està coordinat per dues psicòlogues. L’objectiu del Grup de Dol és atendre i acompanyar les necessitats emocionals, cognitives i comportamentals que presenten els infants davant la vivència de la mort d’una persona estimada. Al mateix temps, s’intenta facilitar les eines adequades als nins per a una gestió emocional adaptativa del procés de dol, a més de facilitar pautes d’orientació i actuació als pares d’aquests infants i adolescents.

Les parts treballades durant aquestes sessions són, entre d’altres, la ràbia i la frustració que desperten la pèrdua, la por de plorar i el rebuig a sentir-se i mostrar-se tristos, la por de la pèrdua del pare o mare supervivent, les emocions i la seva funció quan vivim una pèrdua. Aquesta feina s’ha fet a través d’estratègies d’intervenció consistents en exercicis creatius, d’exercicis de relaxació, abordatge i resolució de conflictes relacionals, de diàlegs per donar significat i integrar experiències personals al voltant de la pèrdua, i de l’ús de contes i materials audiovisuals.

Les diferents sessions es van portar a terme a la Unitat Bàsica de Salut del Mercadal i es van realitzar 15 sessions de 90 minuts, de manera quinzenal, entre els mesos de novembre de 2018 i juny del 2019. L’edat dels infants era d’entre 7 i 11 anys.

stats