Societat 09/02/2022

El parricidi de Canàries i el programa de Rocío Carrasco van fer pujar un 38% les cridades a l'IBDona

La memòria del Servei d'Atenció 24 hores a les víctimes de violència masclista revela un increment el mes de juny

2 min
El servei d'atenció 24 h de l'Institut Balear de la Dona va rebre 1.562 cridades entre gener i maig de 2021.

Palma"Altres dones poden ser miralls", afirma la psicòloga experta en violència masclista Alba Alfageme. Ho diu amb referència al cas de Rocío Carrasco, que va esclatar en prime time a la televisió aquest estiu. Aquest programa, juntament amb el parricidi de Tomás Gimeno a les Canàries, va fer que les telefonades al Servei d'Atenció 24 hores de l'Institut Balear de la Dona (IBDona) pujassin un 38% entre el maig i juny, després de passar de 342 a 473.

Segons Alfageme, "aquests casos que esdevenen mediàtics ajuden a prendre consciència d'un problema estructural", que és la violència masclista. "La patim totes les dones pel fet de ser-ho. I, per tant, que hi ha altres dones que ho facin públic pot ajudar a prendre consciència a altres que l'estan patint o que coneixen algú del seu entorn que l'està patint", afegeix l'experta.

Efectivament, la consellera de Presidència, Igualtat i Funció Pública, Mercedes Garrido, ha explicat aquest dimecres en la presentació de la memòria del Servei del 2021 que hi va haver "un increment en les telefonades entre el mes de maig i juny del 2021". L'anàlisi que l'IBDona ha fet d'aquest fenomen és que van coincidir "dos fets de gran rellevància social i comunicativa", ha assenyalat Garrido.

Es tracta del "documental que es va emetre per la televisió sobre Rocío Carrasco, que revelava en primera persona el seu cas de violència masclista i que va provocar que hi hagués una major sensibilització". A més, va aconseguir que "moltes dones es veiessin reflectides en el que ella contava", ha afegit. Per altra banda, hi va haver "el succés d'un pare que va segrestar les dues filles a les Canàries", una de les quals va aparèixer morta. Això, ha indicat Garrido, "dona una major visibilitat de la violència masclista en totes les seves formes", com és "la vicària, que s'exerceix damunt els fills".

Denúncia social

En aquest sentit, Alfa Alfageme apunta que "és important que hi hagi referents en la violència masclista, igual que en la vicària", i adverteix que "històricament s'ha invisibilitzat la violència que han patit els infants". "És la manera més extrema, l'assassinat de les criatures", lamenta la psicòloga.

Sigui com sigui, diu Alfageme, "la denúncia social, explicar que existeix aquesta realitat i fer-se ressò quan hi ha feminicidis o violacions és important sempre que s'expliqui des del rigor periodístic, i no des del morbo". "Això ens desenfoca molt, com el fet de donar detalls, no ajuda i ens allunya de la realitat, que la violència masclista és un problema estructural", conclou l'experta.

stats