Societat 24/11/2020

La pandèmia gairebé duplica els expedients de desnonament pel lloguer a Palma

L'Oficina Antidesnonaments de Cort n'ha tramitat 721, quan la mitjana anual dels darrers quatre anys ha estat de 400

K. O.
2 min
Arxiu

PalmaEls expedients relacionats amb l'impagament del lloguer que ha tramitat l'Oficina Antidesnonaments de Palma gairebé s'ha duplicat per la pandèmia de coronavirus. Fins al 31 d'octubre d'enguany s'han gestionat 721 expedients, quan la mitjana anual dels darrers quatres anys ha estat de 400, segons ha explicat aquest dimarts la regidora de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat de Cort, Neus Truyol.

Dels 916 expedients tramitats enguany, 721 estan vinculats amb persones que tenen problemes per pagar el lloguer, mentre que només 102 tenen a veure amb l'impagament de la hipoteca. Els 93 casos restants estan relacionats amb altres motius, segons dades de l'oficina. La situació actual contrasta amb la de 2015, quan, dels 404 expedients, 201 eren per impagament hipotecari i 174 eren per no pagar el lloguer. Els 29 restants foren per altres motius.

Els usuaris que han acudit a l'oficina d'ençà que va començar la pandèmia principalment són persones que no cobren l'Ingrés Mínim Vital, que no poden accedir als Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació, o si el cobren, els hi és insuficient.

Truyol ha destacat que el servei aconsegueix aturar dos de cada tres desnonaments programats, però el tràmit es complica si la família afectada ha rebut dues o tres ordres. L'edil, però, ha reclamat que el govern espanyol hauria de suspendre els desnonaments com va fer durant el primer estat d'alarma. També ha demanat que es limiti el preu de lloguer i que els bancs ofereixin lloguers socials com estableix la Llei d'habitatge balear. A més, ha criticat la "nul·la" responsabilitat per part dels grans propietaris d'habitatges perquè concentren pisos per especular.

La regidora ha lamentat que l'oficina té coneixement de 54 desnonaments programats entre novembre d'enguany i març de l'any vinent, i que s'incrementaran. Aquest mes n'hi ha prevists 13; el desembre, 17; el gener, una vintena; el febrer, tres i un al març. Però els casos augmentaran, segons ha apuntat Truyol. L'Ajuntament de Palma ha apujat un 160% les ajudes per a les despeses a l'habitatge, ja que ha passat de destinar-hi 65.556 euros l'any passat a 170.826 enguany.

Les dones acudeixen més a l'oficina

El 64% de les persones que acudeixen al servei de l'Ajuntament de Palma són dones. "Les dones són les que tenen la necessitat de demanar suport a les administracions", ha comentat la regidora. El 81% dels casos oberts enguany corresponen a persones d'entre 30 i 65 anys.

Truyol també ha concretat que el 34% dels que sol·liciten ajuda a l'oficina són parelles amb fills, el 23% són famílies monoparentals i el 15% viuen sols. A més, un 10% correspon a persones que conviuen, però sense tenir lligams de sang, i un 11% són parelles sense fills.

stats