Justícia
Societat 02/12/2022

Així serà la nova ciutat de la justícia de Palma, que el Ministeri projecta a Son Pardo

El Ministeri de Justícia ha adquirit un terreny, de prop de 50.000 metres quadrats, on es concentraran tots els edificis judicials de Ciutat

2 min
La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha anunciat que adquireixen els terrenys per crear una nova seu judicial a Palma.

PalmaTots els edificis judicials que hi ha a hores d'ara atomitzats arreu de Palma es concentraran en un únic lloc: la nova ciutat de la justícia que es preveu construir als terrenys de Son Pardo. Així ho ha anunciat aquest divendres la ministra de Justícia, Pilar Llop, a Palma. Llop ha explicat que el Ministeri va adquirir el solar a la Sareb (Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària) per cinc milions d'euros el 7 de novembre amb la intenció d'ubicar-hi la nova seu judicial de Ciutat.

La ministra ha avançat alguns detalls del projecte en una roda de premsa posterior a l'acte institucional en què ha participat a la sala de plens de l'Ajuntament de Palma. Així, es preveu edificar-hi un centre judicial d'entre 40.000 i 60.000 metres, que tindrà també zones verdes. La regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha precisat que els terrenys es troben devora d'un torrent i que això impedeix construir en una part del solar, de manera que ho aprofitaran per fer-hi un parc.

El nou centre judicial de Palma

Ara bé, Llop ha insistit que encara és prest per xerrar de dates i no s'ha atrevit a dir quan veurà la llum aquest projecte. De moment, s'ha de licitar un concurs d'idees, en el qual es perfilarà el projecte. En qualsevol cas, ha insistit que "ningú ha fet tant en tan poc temps en matèria de justícia a les Illes Balears". Juntament amb això, la ministra ha reconegut que la superpoblació a l'Arxipèlag provoca problemes d'espai i de recursos i ha destacat que, per tal de resoldre aquestes situacions, s'està treballant per ampliar i millorar les seus judicials que actualment estan actives a les Balears.

Arrancarà a mitjan 2023

Sigui com sigui, s'espera que a principis d'any es tramiti l'adquisició definitiva dels terrenys i es desenvolupi el contingut dels plecs. Durant el segon semestre del 2023 es farà la licitació del concurs d'idees, en el qual podran participar veïns i membres del sector de la justícia.

Així, tant el batle de Palma, José Hila, com Neus Truyol han indicat que el nou Pla General ja inclou el projecte. Les tres parcel·les ubicades a Son Pardo, que tenen un valor de 4,7 milions d'euros, contenen sòls urbanitzables sectoritzats amb una superfície total de 212.825 metres quadrats, 114.336 dels quals es destinaran al Sistema General d'Espais Lliures Públics.

Per altra banda, Hila ha agraït l'"interès personal" i de l'equip de la ministra per comprar aquests terrenys. "No ha estat fàcil, però en estar elaborant un nou Pla General, es va cercar aquest espai devora de Son Hugo i Son Pardo, que està molt ben comunicat per la via de cintura", ha conclòs. A més, es preveu que per allà hi passi també el tramvia.

stats