Societat 18/04/2024

Palma perd un 20% dels pisos de lloguer tradicional per donar-los un ús de temporada

En un sol any i amb un 79% d'increment, Ciutat és el lloc on més augmenta el nombre d'habitatges que s'ofereixen per a la temporada

2 min
Un bloc de pisos en lloguer a Palma

PalmaPalma ha perdut en només un any un 20% de l'oferta de pisos que tenia al mercat del lloguer tradicional i ho ha fet en favor de l'activitat turística. Ho diu una de las plataformes amb més anuncis i que, per tant, té més informació diària del que succeeix en el mercat immobiliari, Idealista, que acaba d'actualitzar les dades sobre el lloguer a les principals ciutats de l'Estat. Palma és una de les capitals que més han vist desaparèixer pisos de lloguer i, curiosament, és, juntament amb Màlaga, on més ha crescut el lloguer de temporada. De fet, tant Palma com Màlaga tenen avui prop d'un 80% més de lloguer de temporada que fa només un any, sempre segons dades de la plataforma esmentada.

Aquesta estratègia del lloguer de temporada està vinculada, segons els experts, a l'oferta vacacional –prohibida als edificis plurifamiliars a ciutats com Palma–, ja que és una manera d'emmascarar-la. També s'utilitza per oferir habitatges als coneguts com a nòmades digitals, persones que surten dels seus països d'origen per passar temporades a l'estranger i teletreballar. "Els lloguers de temporada són aquells que no es destinen a satisfer una necessitat permanent d'habitatge, sinó que serveixen a l'allotjament durant un període de temps molt concret (en general, inferior a un any)", expliquen fonts d'Idealista.

El fet més important és que es tracta d'una opció per a aquells propietaris que volen continuar explotant turísticament els seus habitatges i la normativa els ho impedeix: "Es regeixen per la voluntat de les parts, la Llei d'arrendaments urbans i el Codi Civil. Queden fora de l'àmbit d'aplicació de la recent Llei d'habitatge, per la qual cosa no es veuen afectats, entre altres aspectes, per les limitacions en les actualitzacions de la renda o les pròrrogues extraordinàries del contracte", confirmen els experts del portal. En definitiva, Idealista confirma que la fórmula del lloguer de temporada en el cas dels pisos s'està utilitzant als grans mercats com Palma i als llocs on "els gestors públics han anunciat el seu interès per aplicar un efectiu control de preus (particularment, a les anomenades zones tensionades)", afirmen.

Fenomen d'àmbit estatal

La constant turistització del mercat de l'habitatge no és ni de bon tros patrimoni exclusiu de Palma, si bé és cert que està molt vinculat a les capitals que ja tenen un nom i una marca turística. Per això, el lloguer de llarga durada, el convencional, cau de manera especialment significativa a Bilbao (-33%), Sevilla (-27%), Madrid (-24%), Sant Sebastià (-22%), Palma (-20%) i Barcelona (-15%).

A l'altra banda, València és la gran ciutat on més creix l'oferta d'aquest segment, un 4%. Però percentualment destaquen Conca (35%), Girona (23%), Sòria (17%), Almeria (15%), Huelva (13%) i Terol (11%).

Aquesta setmana el govern estatal ha decidit posar en marxa una sèrie de mesures per activar la concessió de llicències, en sintonia amb el que promou el Govern de Marga Prohens, i també ha eliminat les golden visa. Tot plegat, es diu, per intentar afavorir la promoció de pisos per a joves. Però els experts asseguren que si la turistització de l'habitatge continua, aquestes mesures tindran un impacte molt reduït.

stats