Habitatge
Política 16/04/2024

Sánchez dona suport a l'agilitació de llicències de Prohens

El vicepresident Antoni Costa argumenta que l'Estat fa les mateixes passes que els socialistes balears critiquen al Govern

2 min
Pedro Sánchez durant el debat d'investidura

PalmaLa Moncloa ha posat la directa amb el tema de l'habitatge. Les dades que maneja el Ministeri d'Economia i que acaba de fer públiques fan referència a la necessitat de generar 200.000 noves llars cada any, quan les xifres de promocions i construcció només donen resposta a la meitat d'aquesta demanda. Davant això, ha llançat fa uns dies una consulta pública per posar en marxa, entre d'altres, una simplificació administrativa i poder desencallar les llicències ràpides. Una iniciativa que es va escenificar, a més, amb una reunió del mateix Pedro Sánchez i del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, amb el sector de la promoció i la construcció, la banca i també representants del Consell de la Joventut. Cuerpo va dir que aquesta trobada havia servit "per tractar importants desafiaments en matèria d'habitatge, com la reducció dels temps en les llicències d'inici d'obres".

El missatge que enviaren va ser molt clar, respecte de la importància de reduir els terminis per aconseguir que es posin en marxa i s'atorguin els permisos. Fins i tot, la comunicació oficial del govern de Sánchez va recordar que "ja hi ha comunitats autònomes que estan treballant en la mateixa línia". Un suport implícit a les polítiques que el Govern de Marga Prohens està preparant, com l'agilitació de les llicències que va anticipar l'ARA Balears.

Aquest argument ha servit, i molt, al vicepresident balear Antoni Costa, qui aquest dimarts ha fet veure al diputat del PSIB Marc Pons que la simplificació administrativa que ben aviat s'aprovarà té el suport del govern estatal, amb el PSOE al capdavant: "Apostarem d'una vegada per totes per la simplificació administrativa, després de vuit anys d'una esquerra que va burocratitzar-ho tot. I mentre el govern d'Espanya imitarà l'agilització de les llicències urbanístiques que farà el Govern, el PSIB ho critica", ha assegurat.

Marc Pons havia criticat els plans de l'Executiu autonòmic de posar en marxa mecanismes de simplificació administrativa, i ha hagut de sentir com Costa feia servir les propostes del partit socialista a escala estatal per també reduir els temps d'atorgament de llicències. Tot i que en bona mesura les competències no són estatals, el que promou ara mateix el Ministeri d'Economia és simplificar els procediments com la taxació immobiliària, com una mesura més en la línia de posar més pisos i més aviat al mercat.

Segons s'explica a la documentació de la consulta prèvia que està fent ara mateix el govern estatal, es volen unificar els criteris de taxació, i la fórmula és la modificació de la coneguda com a norma ECO, perquè precisament les taxacions no siguin un entrebanc a l'hora de posar en marxa les llicències ràpides.

La Moncloa té molt clar que l'habitatge és una veritable emergència social, i ha posat en marxa una sèrie d'actuacions per intentar acompanyar les comunitats autònomes, que, per la seva banda, també estan modificant normatives. Igualment, fa només uns dies, es va aprovar l'eliminació de les golden visa, per no fomentar que estrangers amb potencial econòmic se sentin cridats a invertir en el sector immobiliari gràcies a la concessió automàtica de la residència.

stats