Producte local

Palma té el mercat pagès i ecològic més important d'Espanya: "Tenim productes més barats que els supermercats"

El Mercat Ecològic de Palma celebra aquest dissabte el 15è aniversari amb una clientela fidel i grans previsions de futur

El Mercat Ecològic de Palma
14/11/2025
5 min

PalmaEl Mercat Ecològic de Palma és l'únic mercat pagès i 100% ecològic de les Illes Balears. De fet, segons la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE), aquest mercat és el més important de tot l'Estat pel que fa al nombre de parades i la freqüència. El projecte, que va començar ara fa quinze anys i que cada dimarts i dissabte es pot visitar a la plaça Patins de Palma, viu un moment de creixement alhora que manté la seva essència: una clientela fidel, productors i productes únicament locals i ecològics, i una relació entre compradors i venedors més semblant a la dels amics o familiars que a la dels actors d'una compravenda. "És un exemple de com un mercat pot viure dins una ciutat i cuidar foravila i els productes locals i ecològics", ha remarcat Marialaura Dolfi, d'Apaema.

Ja en són 15, els anys d'història d'aquest mercat, un projecte que des d'Apaema reconeixen que no s'esperaven "que durés tant, i que continua viu gràcies als voluntaris, les associacions i la gent del camp". Tant Maria Antònia Bonnin com Andreu Salinas, dos productors i placers d'aquest mercat, coincideixen en el fet que les claus principals de l'èxit són "la qualitat del producte i la proximitat entre productors i consumidors". "Jo si no fos pel contacte directe amb els clients ja fa temps que ho hauria deixat. La relació amb molts clients és quasi de família, sabem quan feim els anys, què els passa sense pràcticament haver de xerrar... És molt emotiu", remarca Bonnin, que duu la paradeta Marjal Son Forners.

Per la seva banda, Salinas assegura que per a ell és "un plaer" participar en el mercat i un "orgull" que setmana rere setmana "els clients s'interessin tant pels productes, per com els cultivam, per la nostra feina. N'hi ha molts que ens donen les gràcies pel gust que han passat de menjar-los". "Tant de bo pugui ser al mercat fins que em jubili", ha sentenciat.

El producte ecològic és realment més car?

Una de les grans idees que històricament ha acompanyat (amb una connotació negativa) els productes ecològics és que són molt cars. Tant Apaema com els productors neguen rotundament aquesta afirmació: "Tenim productes molt més barats que els supermercats". Salinas assegura que el que fa encarir el producte ecològic és la intervenció d'intermediaris, ja que "si compres directament al productor no és car, és més barat que a la majoria de botigues i és de major qualitat".

Fruites i verdudes, els productes més venuts al Mercat Ecològic de Palma

En aquest sentit, Dolfi remarca també la importància de comprar el producte sense intermediaris i destaca que, tal vegada, hi ha productes que són més cars, però és "perquè tenen un plus, tenen més nutrients, no tenen elements químics ni processats, realment, si pagues aquest plus, pagues un plus en salut". Bonnin, per la seva part, recorda que "el menjar ecològic no és només producte que no ha estat esquitxat, sinó que aporta molts més nutrients a la llarga i això és salut".

Amb tot, tant productors com Apaema refermen que aquesta idea preconcebuda amaga la realitat del producte ecolocal, a la vegada que li atorga una etiqueta que el fa allunyar d'un determinat públic mentre que, realment, no es valora ni la qualitat del menjar, ni els beneficis que aporta i "en moltes ocasions, es fa aquesta afirmació sense ni tan sols saber què costen les coses".

Clientela fidel i importància del públic estranger

La gran majoria de clients del Mercat Ecològic de Palma hi va setmana rere setmana. "Ja ens coneixem, sabem què volen, els nostres clients no fallen mai", asseguren amb orgull els placers. En aquest sentit, celebren que "cada vegada ve gent més jove". "És una part de la clientela que havien perdut i que ara recuperam. Ha agafat molta força els darrers anys", destaca Salinas.

Apaema assegura que els darrers anys hi ha hagut un boom de gent (principalment d'entre 30 i 40 anys) que han recuperat la passió pels productes ecològics i locals. "No només en consumeixen i s'interessen per conèixer tot el procés, sinó que també són una gran eina per recuperar el valor del producte de qualitat, fet aquí i sense productes químics", remarquen.

Tots també coincideixen en el fet que els estrangers (especialment els que venen del nord d'Europa) són una part important de la seva clientela: "Tenen més sensibilitat pel producte local, ho valoren molt", explica Dolfi. Bonnin, per la seva banda, celebra que els estrangers "tinguin més consciència de la importància i el valor del producte local i ecològic".

El model de vida actual, un enemic dels productes ecològics i locals

Actualment, segons asseguren els placers, la gent cerca la comoditat, la velocitat i reduir el màxim el temps que dedicam a les "obligacions" per tenir més temps lliure. "Aquesta nova manera d'entendre la vida ens va en contra, la gent cerca fer la compra aviat, cuinar de pressa i menjar ràpid per després poder anar al gimnàs, anar a fer un cafè o tombar-se al sofà i els nostres productes van en sentit contrari: la qualitat per davant la comoditat i el valor per davant la velocitat", assegura Bonnin.

En aquest sentit, Salinas lamenta que "actualment, la gent ja no valora el menjar, valora més estalviar temps. S'estimen més anar a grans superfícies i tenir-ho tot a mà encara que siguin conscients que el menjar és pitjor". "Una cosa graciosa és que el temps que els sobra alguns el fan servir per anar al gimnàs per compensar la seva dieta (que és plena d'aliments ultraprocessats i amb químics) quan tenen al seu abast productes de qualitat i saludables que evitarien just el que volen revertir quan van a fer esport", assegura.

D'altra banda, un altre dels punts que afecta negativament els productors locals i ecològics és la pèrdua de concepció social de l'existència dels productes de temporada. "La gent vol menjar síndria al gener i carabasses a l'estiu i no és el seu moment, ja no es respecta la temporada i els grans supermercats ofereixen aquests productes tot l'any, sigui quina sigui la seva qualitat", explica Salinas. "Hem de reeducar la societat, perquè els productes de temporada, a més, són més barats i més bons", defensa Marialaura Dolfi. Amb tot, tant Apaema com els placers asseguren que "si compres producte local de temporada, serà més barat que als supermercats, de més qualitat i més sa".

Present i futur del Mercat Ecològic de Palma

El Mercat Ecològic de Palma gaudeix actualment d'una gran salut i pareix que la seva continuació està assegurada per a molts anys més. Encara que els placers reconeixen que "sempre podria anar millor", asseguren estar molt contents per com funciona tot. De fet, Salinas destaca que el que necessiten no són només més clients, sinó, sobretot, més productors. "En nombre de clients sempre pots millorar, hem de ser conscients que no podem arribar a tothom, però crec que allò que més ens falta són més productors que se sumin a aquest projecte i acostin de primera mà el producte ecològic i local als clients. Amb més productors i més varietat de producte s'aconseguiria millorar en tots els sentits: qualitat, clientela, varietat, riquesa, valoració del producte ecolocal...", destaca el productor i placer.

Per la seva banda, Bonnin apunta a la possibilitat d'incloure també activitats dinamitzadores que valorin el producte local i ecològic i també tallers o accions que ajudin els ciutadans a conèixer els beneficis d'aquests productes i els usos que se'ls poden donar. "Es podria explicar com es fa una cadira cordada o receptes amb verdures que es venen a les paradetes", defensa.

Tots coincideixen en la idea que la possibilitat de creixement del mercat és "gegant", però no s'ha de fer aviat i sense pensar. "Hem de créixer a poc a poc, recordant el que som i mantenint la nostra essència i, sobretot, fent que tot el que formi part d'aquest projecte continuï essent ecolocal".

Festa del 15è aniversari del Mercat Ecològic de Palma
  • 10:00 h

    Inici de la festa

  • 10:15 h

    Acte d'inauguració amb les autoritats

  • 10:30 h – 12:00 h

    Taller gratuït d'horts urbans per a infants i famílies, amb els educadors ambientals d'APAEMA

  • 10:30 h – 12:30 h

    Estand de degustació de productes locals, a càrrec de l'Associació de Varietats Locals

  • 11:00 h – 13:00 h

    Concert de Marino Marini, un espectacle musical i humorístic amb cançons italianes dels anys 50 i 60

  • 13:30 h

    Sorteig final amb paneres de productes de les parades

  • Durant tot el matí

    Rifa entre les persones que facin compres al mercat

Program del 15è aniversari del Mercat Ecològic de Palma
stats