Societat 03/03/2021

Palma demana a Madrid mesures urgents per regular el preu del lloguer de la ciutat

També reclama que es prorrogui la suspensió dels desnonaments més enllà de l'estat d'alarma

2 min
Vista general de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma demana al govern espanyol mesures "urgents i valentes" per regular el preu del lloguer de l'habitatge de la ciutat, que cada vegada és "més inaccessible". Considera que els municipis han de tenir les eines legals per poder regular el preu del lloguer davant l'emergència de l'habitatge de la ciutat. Així ho ha dit la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, durant una roda de premsa en la qual també ha demanat que es prorrogui la suspensió dels desnonaments més enllà de l'estat d'alarma.

"Feim una crida al nou conseller d'habitatge per exigir a l'Estat que posi eines per tal que els governs municipals puguin analitzar quines són les zones amb els preus més desorbitats i actuar-hi", ha exposat la regidora. Així mateix, ha recalcat que les administracions públiques han de vetllar per l'interès general, i ha recordat que les víctimes són les famílies que estan "atrapades en un lloguer desorbitat que no té res a veure amb les possibilitats econòmiques de Palma".

La regidora ha recordat que, segons dades del Banc d'Espanya, entre el 2013 i 2019 el preu del lloguer a Palma es va incrementar un 55%. Encara que amb la pandèmia ha baixat un 9%, "el balanç és molt negatiu i demostra que la bombolla immobiliària encara existeix", ha exposat. Així mateix, ha manifestat que la regulació dels preus del lloguer ja és una realitat a moltes ciutats i ha posat com a exemple Berlín, on s'han fet diverses regulacions d'habitatge: "A Berlín el preu màxim del lloguer és d'uns nou euros el metre quadrat, mentre que a Palma és de 12 euros. Un pis de 45 metres quadrats a la capital alemanya abans costava 600 euros mensuals i amb la regulació el lloguer és ara d'uns 300 euros".

Truyol ha acusat els grans tenidors de ser els responsables d'aquesta situació. "Si actuessin amb responsabilitat i posassin els habitatges a un preu raonable no estaríem en aquesta situació i no necessitaríem una llei per regular el preu de l'habitatge. Necessitam regular per aturar aquesta especulació", hi ha insistit.

stats