Societat 17/02/2020

Palma retrà homenatge a Emili Darder i les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Lorenç Carrió: "Dia 24 de febrer homenatjarem totes les persones que patiren la repressió per defensar la llibertat"

Ara Balears
2 min
Imatge de la presentació dels actes de dia 24.

PalmaPalma retrà homenatge al batle Emili Darder i les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme dilluns que ve, dia 24 de febrer, coincidint amb el Dia de record de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, que se celebra des de l'any 2018, segons ha informat l'Ajuntament de Palma en un comunicat.

El regidor d'Educació i Política Lingüística de Cort, Llorenç Carrió, acompanyat pel regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; la regidora de Cultura, Educació, Normalització Lingüística i Memòria Democràtica de l'Ajuntament d'Inca, Alice Weber; el director general de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, Marc Herrera, i membres de la Comissió 24 de Febrer han presentat aquest dilluns els actes.

Carrió ha explicat que "dia 24 retrem homenatge a totes les persones que patiren la repressió per defensar la llibertat. La instal·lació del bust d'Emili Darder permetrà a les noves generacions tenir present la seva obra".

Els assistents han recordat les figures de Darder, Mateu, Jaume i Ques. Carrió ha manifestat que "els feixistes desitjaven que aquell dia suposàs un càstig exemplar, i en canvi aconseguiren el contrari. El 24 els retrem homenatge a ells, però aquest homenatge l'estenem a moltes més persones. A totes aquelles que patiren la repressió per defensar la llibertat".

El 24 de febrer de 1937, en plena Guerra Civil, els batles de Palma i d'Inca, Emili Darder i Antoni Mateu, el diputat Alexandre Jaume i l'empresari d'Alcúdia Antoni Maria Ques foren assassinats al cementeri municipal. Un any més se'ls retrà homenatge a Ciutat i a Inca.

Enguany el manifest que acompanya l'acte unitari el llegirà l'advocada i activista feminista Francisca Mas, que recuperarà la memòria de les dones republicanes. La Comissió 24 de Febrer està formada per diferents entitats, sindicats, associacions i partits polítics que des del 2015 organitzen l'acte unitari al cementeri de Palma.

stats