Sector Primari
Societat 14/12/2023

Els pagesos exigeixen al sector turístic que compleixi la llei i incorpori producte local

El Consell de Mallorca debatrà aquest dijous una moció de MÉS per activar les inspeccions, mentre els hotelers volen que s'aclareixi la normativa

2 min
Pagesos treballant al camp.

PalmaEls pagesos no han notat cap efecte de la llei que obliga els establiments turístics a incorporar un mínim del 3% de producte local als menús que ofereixen. La norma, que el Pacte va batiar com a Llei de sostenibilitat i circularitat, fixa l'obligació de disposar d'aquest 3% de productes agrícoles, ramaders i pesquers de les Illes des del 2022. Ara bé, segons ha denunciat aquest dimecres el secretari general d'Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, "no consta, no hi ha cap dada" sobre l'increment de consum que hagi pogut tenir aquesta llei en el sector turístic. "La llei explicita que n'han de tenir un percentatge concret, però a hores d'ara pensam que no s'està complint la norma i, per tant, no s'està ajudant el sector primari tal i com pretenia la llei", ha dit.

En aquest sentit, els pagesos lamenten que no es facin "campanyes de control, inspeccions, per tal de veure si realment s'està produint aquesta entrada dels productes locals", ha denunciat Ordines. "No hem d'oblidar que donar suport al sector primari és ajudar a la conservació de la terra i del paisatge, i això és molt important també per al sector turístic", ha manifestat.

Davant aquesta situació, el grup de MÉS per Mallorca al Consell ha decidit forçar el debat a la institució, que és ara mateix la competent en matèria d'ordenació turística, i ha registrat una moció que es vota aquest dijous per demanar al Departament de Turisme que engegui "de manera immediata i continuada una campanya d'inspecció per comprovar l'aplicació de la normativa vigent". En opinió del portaveu ecosobiranista, Jaume Alzamora, "fer que es compleixi una norma com aquesta, que va ser consensuada amb el sector primari, és fonamental per guanyar competitivitat i, al mateix temps, per conservar els paisatges agraris, a més de lluitar contra l'abandó de les explotacions agrícoles".

El ple del Consell s'haurà de pronunciar ara sobre aquesta proposta d'iniciar una campanya d'inspecció, però segons els ecosobiranistes no només es fomenta el producte local des de la inspecció, sinó també a partir de reforços positius com el distintiu 'Establiment Turístic Compromès amb la Producció Local', una figura que preveu la llei per a aquells que tinguin un mínim del 10% de producte local. "No se n'ha atorgat cap, encara, d'aquests distintius", afirma el conseller de MÉS Jaume Alzamora.

Falta el reglament

Els principals assenyalats pels pagesos, els hotelers, es defensen explicant que no s'ha definit el marc d'aplicació de la llei. En concret, consideren que sense un reglament "que indiqui clarament allò que és i allò que no és un producte local, i que estableixi uns criteris molt definits, els inspectors no tenen una capacitat real per avaluar cada establiment", ha explicat a l'ARA Balears la presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Maria Frontera. La portaveu hotelera ha volgut deixar clar que "el sector és sensible al tema. Ja hem començat a fer-hi feina tot i que no estiguin clars els criteris, i ja hem parlat amb diferents cooperatives. A més, hem fet una jornada formativa al respecte", afirma Frontera. Els hotelers asseguren que "s'està incrementant la presència de producte local i, de fet, són molts els establiments que ja fa anys que treballen en aquest sentit. Es pot comprovar amb els mateixos distribuïdors als qual compram. Però insistim que cal establir els criteris perquè així puguem tenir tots les regles més clares", ha conclòs.

stats