Mobilitzacions
Societat 31/01/2024

Els pagesos de les Balears preparen tractorades per reclamar un pla de xoc

Les organitzacions agràries reclamen menys burocràcia, garantir el relleu generacional i preus justos

2 min
Darrera tractorada convocada el mes de gener de 2019

PalmaLes organitzacions del sector primari a les Illes Balears -Asaja, Unió de Pagesos i UPA- es mobilitzaran per reclamar un pla de xoc per al sector. Joan Company, president d'Asaja Balears, explica que les tres organitzacions ja han parlat i estan d'acord amb el que s'ha aprovat a l'àmbit estatal: "Ho podrem concretar la setmana que ve, però de tractorada n'hi haurà".

Aquest dimarts, 30 de gener, les majors organitzacions agràries a Espanya varen anunciar mobilitzacions regionals, en línia amb les que ja s'han viscut a França o Alemanya. Entre altres qüestions, els promotors reclamen la paralització d'acords extracomunitaris que compliquen els problemes que ja pateixen agricultors i ramaders. Tal com explica Company, "entren productes de fora d'Europa amb molt pocs requisits, que nosaltres sí que hem de complir, i ens enfonsen els preus". El representant d'Asaja assegura que un altre aspecte que preocupa molt el sector són les exigències dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC): "La gent comença a estar molt estreta i en part ve per la nova PAC i les pressions mediambientals, que han generat molts de problemes, especialment amb tota la paperassa que s'ha de fer. Tot això ha posat molt nerviosa la gent".

Mal negoci

Company afirma que les mobilitzacions que s'acordin a les Illes Balears són en defensa del sector: "No van en contra de la Conselleria, amb qui tenim bona sintonia". Cal recordar que l'actual conseller, Joan Simonet, fins a assumir aquest càrrec, era el president d'Asaja, i que ha manifestat públicament que comparteix les reivindicacions del sector.

"Ara es tracta de trobar solucions per a un sector que ve ben tocat: hi ha hagut un canvi social important i en els darrers temps han pujat els costos i han baixat els beneficis. Els consumidors han notat la pujada de preu dels productes, però els que menys hem apujat els preus hem estat els pagesos", assegura Company. En aquesta línia, es reclama al govern espanyol que modifiqui la normativa per prohibir les pràctiques deslleials, de manera que els preus dels agricultors cobreixin els costos de producció. També es reclama una simplificació dels tràmits burocràtics que "ofeguen" els professionals del camp. "Sense oblidar la necessitat d'impulsar polítiques que facilitin el relleu generacional", finalitza Company.

stats