Agricultura
Societat 15/12/2023

Els pagesos alerten: vinya i ametllers florits el desembre i cereals sense sembrar

El Govern comparteix la preocupació del sector i convocarà la Mesa de Canvi Climàtic

2 min
Vinya que ha rebrotat el mes de desembre

PalmaLa preocupació en el sector agrícola és important: "Estam veient vinya que rebrota i ametllers florint al desembre", explica Joan Gaià, del sindicat Unió de Pagesos de Mallorca. "I no només això, tenim constància de pagesos que encara no han sembrat perquè, si continua sense ploure, tanmateix, el que sembrin morirà. En el mes de desembre, aquesta situació és insòlita".

El director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, els dona la raó: "Estam molt preocupats perquè la tardor ja ha passat i tenim una pluviometria molt escassa, temperatures molt altes, molt poca humitat en terra i molta radiació solar".

Unió de Pagesos reclama al Govern la convocatòria urgent de la Mesa de Canvi Climàtic i la de la Sequera, a més d'una línia d'ajuts per compensar el sector del cereal i farratges, perquè no tanquin explotacions i que no hagin d'eliminar bestiar i per als cultius d'arbres i vinya. "Estam convençuts que la Conselleria és conscient de la situació, però ens preocupen els seus socis, que són negacionistes i que puguin condicionar les accions i inversions dirigides a aturar l'impacte de l'emergència climàtica al nostre sector".

El sindicat ha insistit que la Mesa del Canvi Climàtic compti amb la implicació de la Universitat de les Illes Balears per assegurar que les solucions siguin tècnicament i científicament les més adequades. "Per exemple, haurem de fer un pla de substitució de cultius", ha explicat Gaià. "Tenim un problema greu i nosaltres som els que gestionam una gran part del territori de Mallorca; s'ha de fer un debat acurat i davant un escenari d'aquests no basta el convenciment del conseller, la situació és dramàtica i s'ha d'actuar a tots els àmbits. Ja basta del negacionisme climàtic, perquè cada dia que passa sense fer res és un dia que perdem".

Fernández afirma que "el canvi climàtic no és qüestionable" i que la Mesa de Canvi Climàtic es convocarà el mes de gener. A més, ha destacat que serà més que una Mesa: "Hem tardat més a convocar-la perquè en realitat és una comissió perquè pugui tenir més capacitat de decisió i un pressupost propi". Fernández explica que el pressupost aprovat és de 500.000 euros lineals, als quals s'han d'afegir tots els projectes que ja s'estan fent en matèria de canvi climàtic i que gestionarà la Comissió una vegada constituïda. La Comissió tindrà un comitè científic en el qual participarà la Universitat de les Illes Balears.

Per altra banda, el director general ha assegurat que s'hauran de donar ajuts extraordinaris per a la sequera: "El més preocupant és que abans teníem sequera cada set anys i ara és cada any", ha conclòs.

stats