Societat 03/12/2020

El Pacte per a la Reactivació Econòmica incorporarà sis comissions tècniques amb experts

El Pi critica que el PP no s'hi hagi sumat i lamenta que no es transmeti una imatge d'unitat

Maria Llull
3 min
Reunió de la comissió de seguiment del Pacte per a la Reactivació Econòmica d'aquest dijous

PalmaEl Pacte per a la Reactivació Econòmica incorporarà sis comissions tècniques amb experts independents, les quals treballaran àmbits concrets: economia del coneixement; sectors productius; treball, ocupació, emprenedoria i formació professional; circularitat; turisme segur i de qualitat; i transició energètica. La incorporació d'experts va ser una petició d'El Pi i Ciutadans i, malgrat que les comissions seguiran la línia pautada pel Pacte, seran "grups de treballs més àgils", segons ha explicat la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la reunió del comitè de seguiment.

Armengol ha explicat que les comissions estaran coordinades per directors generals de l'Executiu i que es formaran tot d'una que entitats socials, patronals, sindicats i partits polítics proposin noms d'experts per formar-ne part.

El president d'El Pi, Antoni Amengual, ha considerat necessari que "no només les patronals, els sindicats i els polítics puguin dir-hi la seva" per sortir de la crisi, i també ha reclamat que es formi un grup de feina per abordar el tema dels fons europeus i estudiar "quins són els millors projectes que es poden enviar". A més, Amengual ha criticat que "no estiguin tots els partits en aquesta comissió de seguiment", amb referència a la negativa del PP a participar-hi. "Hauríem de donar imatge d'unitat i es pot venir amb esperit crític i constructiu", ha afegit.

Per part seva, la coordinadora de Ciutadans a les Balears, Patricia Guasp, ha destacat que és "imprescindible" fer grups de treball amb "experts d'àrees estratègiques". A més, Guasp ha reclamat que "s'impliqui el sector privat en el disseny dels projectes europeus" i que els fons de la UE "no s'utilitzin per quadrar els comptes" del Govern.

Francina Armengol també ha subratllat que, entre 2020 i 2021, el Govern ha mobilitzat 1.520 milions d'euros per desenvolupar el Pla de Reactivació. Enguany s'han destinat 704,7 milions als objectius de reactivació i els pressupostos del 2021 hi han compromès 816,4 milions d'euros. Aquestes xifres representen més de la meitat del pressupost del Pacte de Reactivació, el qual és de 2.626 milions. La presidenta ha recordat que els eixos de feina principals són "la seguretat sanitària, la millora dels serveis públics, el foment de l'ocupació i el suport a les empreses".

D'altra banda, Armengol ha fet referència al pla d'ocupació que el Govern ha posat en marxa per informar la ciutadania sobre les normes covid i que servirà per contractar 400 persones durant sis mesos. La presidenta ha comentat que aquest dijous ha començat "la preselecció d'intermediadors socials". "Cal reforçar la mediació comunitària als municipis i les barriades de Palma. Si hi ha un pic, s'ha de donar informació directa a la formació afectada", ha continuat, i ha posat com a exemple la feina que es va dur a terme a Son Gotleu.

Pel que fa al retard de l'arribada dels fons europeus a causa del bloqueig de Polònia i Hongria, Armengol ha dit que cal treballar igualment "per tenir projectes en condicions". "Cal estar preparats per presentar els millors", ha afegit la presidenta, a més de destacar la feina conjunta "amb consells i ajuntaments".

stats