Societat 04/06/2014

Els ordinadors i telèfons d'Apple inclouran reconeixement de veu en català

La versió beta de l'iOS 8 ja és capaç de transcriure frases en català tot i que el Siri encara no l'incorpora

Enric Borràs
2 min

BarcelonaL'última versió dels sistemes operatius d'Apple inclou el reconeixement de veu en català. Això vol dir que es podran dictar missatges a l'ordinador, el telèfon o la tauleta i que, al seu torn, els transcriurà correctament. L'ARA ho ha pogut comprovar instal·lant la versió de proves de l'iOS 8 en un iPhone, tot i que no estarà a disposició de tots els usuaris fins a la tardor.

L'eina de dictat, tal com l'anomena Apple, es podrà fer servir en qualsevol aplicació que permeti escriure incloent-hi les de missatgeria, com WhatsApp, o el correu electrònic. En els telèfons i les tauletes per activar-la tan sols cal clicar al símbol del micròfon que hi ha al costat de la tecla d'espai, tal com podeu veure a la imatge. Això sí, la gran majoria dels usuaris d'aparells d'Apple s'hauran d'esperar fins que es puguin instal·lar l'iOS 8, en el cas d'iPhone i iPad; i l'OS X Yosemite en el cas dels ordinadors Mac.

En la versió beta de l'iOS 8 els iPhone reconeixen i transcriuen sense cap problema els missatges curts, encara que si que en tenen algun per a frases llargues, a vegades no entenen del tot bé allò que s'ha dit. De totes maneres és força probable que el dictat millori abans que no es llanci la versió final. Tot i que l'ARA no ha pogut provar el dictat en els ordinadors Mac, ja hi ha qui ha instal·lat el Yosemite i ha comprovat que el català figura a la llista de 24 idiomes admesos. Si el dictat funciona en els mòbils també ho farà en els ordinadors.

L'eina que, com a mínim de moment, no inclou el català, és el Siri; el programa que permet donar ordres parlades directament al telèfon o a la tauleta. Entre els idiomes que figuren a la llista d'opcions del Siri encara no hi ha el català, com a mínim a la versió de proves de l'iOS 8.

stats