Societat 30/09/2020

L'oposició reclama més transparència a l'IMAS en matèria de menors tutelats

Ciutadans ha reaccionat amb "indignació" a l'informe de la comissió d'experts, mentre que el PP assenyala que no han abordat la problemàtica. El Pi troba a faltar que no s'hagi consultat la Fiscalia de Menors i Vox qualifica de "fum" el document

A. Tarragó
2 min
La Fiscalia es defensa ara per l’escàndol de prostitució de menors i ataca l’IMAS

PalmaEls partits de l'oposició al Consell de Mallorca, El Pi, Ciutadans, EL Partit Popular i Vox, han comparegut aquest dimecres per mostrar rebuig contra l'informe elaborat per la comissió d'experts amb relació als casos d'explotació sexual de menors tutelats per l'IMAS. En general, tots troben a faltar informació més detallada a l'informe, que permeti depurar responsabilitats.

La portaveu insular d'El Pi, Xisca Mora, ha estat la primera a reclamar "més transparència" davant aquesta qüestió. Mora ha manifestat que no volien "més detalls dels expedients" de les víctimes, però que sí que esperaven "més informació sobre quines passes es van fer perquè això succeís".

La membre d'El Pi ha recordat que la coordinadora de la comissió d'experts, Noemí Pereda, ha dit que "durant aquests mesos s'han fet coses". "Això significa que abans no es feien", ha advertit. També ha cridat l'atenció del seu partit que "s'ha de reduir el temps que passa d'ençà que es detecta un cas fins que s'actua", de manera que "els errors eren en el protocol de coordinació", ha deduït Mora.

Per part seva, la portaveu de Ciutadans al Consell de Mallorca, Beatriz Camiña, ha iniciat la intervenció amb una paraula: "Indignació". Camiña culpa l'IMAS de presentar "un informe amb vista al futur que no fa cap valoració del que ha passat ni analitza quines responsabilitats hi havia a l'hora de prendre decisions".

En qualsevol cas, "les 18 conclusions o recomanacions de l'informe no deixen de ser reivindicacions dels professionals de l'IMAS", ha dit la portaveu. Camiña es demana, doncs, si "ha de venir una comissió d'experts a dir-li [a l'IMAS] que ha d'escoltar els seus professionals o és que fa falta un escàndol".

Una "carpetada" al problema

En aquest sentit, la membre del Partit Popular al Consell de Mallorca, Catalina Cirer, ha manifestat que la comissió d'experts "no ha abordat la problemàtica", sinó que la tracta "en àmbit general". Això fa que sigui extrapolable "a qualsevol lloc" i que no tingui "per objecte concret el problema que hem tingut de les menors tutelades".

Finalment, el portaveu de Vox al Consell, Toni Gili, ha titllat de "pot de fum" l'informe que ha presentat aquest dimecres Javier de Juan, amb el qual "han volgut donar carpetada al problema de prostitució de menors". El document, considera Gili, "és una diagnosi nul·la", fet que impedeix trobar-ne "una recepta".

stats