Societat 15/10/2020

La comissió política per l'escàndol de l'IMAS, que es va anunciar al febrer, començarà el 26 d'octubre

El PP, Ciutadans, El Pi i Vox critiquen que les conclusions de la comissió d'experts només han servit per crear una cortina de fum

Ara Balears
3 min
MÉS i Podem preparen una contraoferta d’organigrama
 Al Consell de Mallorca

PalmaLa comissió política per l'escàndol de l'IMAS, que es va anunciar al febrer, començarà el 26 d'octubre. Així ho han anunciat els partits del Pacte, que han proposat aquesta data una vegada presentats els resultats de la comissió d'experts. En un comunicat conjunt, el PSIB, MÉS per Mallorca i Podem defensen aquesta opció, la qual "dona continuïtat al full de ruta que es va acordar el mes de febrer".

El portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha reivindicat la tasca de la comissió d'experts i ha assenyalat que "l'objectiu principal és evitar o reduir el problema de l'explotació, el qual no és exclusiu de l'IMAS, sinó que afecta diferents indrets en diferents legislatures". D'altra banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, ha subratllat que el moment i el lloc adequats per avaluar la gestió política de l'escàndol de l'IMAS són "després de concloure la comissió d'experts" i "en el Consell Rector de l'IMAS, perquè garanteix la presència de tots els partits i preserva la intimitat de les víctimes".

Per la seva banda, la portaveu de Podem, Magdalena Gelabert, ha explicat que "era urgent, per una qüestió de transparència, que aquesta comissió de responsabilitats polítiques es posàs en marxa". "Si hi va haver negligències polítiques, s'hauran de retre comptes i depurar responsabilitats, ja que s'ha d'investigar fins al final si es va fer tot el que es podia per evitar aquesta desgràcia", ha dit, a més d'assegurar que el seu partit donarà "totes les explicacions que calguin" de les iniciatives que es varen posar en marxa la legislatura passada, quan Gelabert va ser directora insular de Menors i Família.

L'oposició proposa una comissió d'investigació per abordar l'actuació de l'IMAS

L'oposició del Consell de Mallorca, integrada pel PP, Ciutadans, El Pi i Vox, ha forçat la convocatòria d'un ple extraordinari en el qual proposen la creació d'una comissió d'investigació sobre l'explotació sexual de menors tutelades per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, segons ha informat l'agència Efe.

Aquests partits polítics asseguren que l'estudi que va fer la comissió d'experts sobre els episodis d'abusos que varen patir 16 menors a càrrec de la institució no està regulat pels reglaments i remarquen que només ha servit per crear una "cortina de fum" que amaga les responsabilitats polítiques.

Els portaveus de les quatre formacions han registrat una sol·licitud perquè un ple urgent de la institució aprovi una nova comissió d'investigació que abordi l'actuació dels responsables de l'IMAS davant l'explotació sexual de menors que estan sota la seva tutela.

El portaveu del PP al Consell, Llorenç Galmés, ha reclamat a la presidenta que es faci aquesta comissió i ha demanat a MÉS i Podem que se sumin a la petició. Per part seva, la portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha acusat la institució de "falta de transparència", ja que fa deu mesos que estan "esperant per saber si hi ha hagut negligències o algun aspecte que s'hagi de millorar".

La portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha considerat que l'informe que va presentar l'IMAS "no detecta el problema que s'ha de resoldre". Tots els grups de l'oposició han coincidit que la coalició de Govern no vol que la comissió d'investigació es formalitzi perquè estaria formada per un representant de cada grup parlamentari i això els deixaria en minoria, segons ha afirmat Toni Gili, el portaveu adjunt de Vox.

El president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials i conseller insular de Drets Socials, Javier de Juan, va presentar fa dues setmanes les conclusions de l'informe elaborat per la comissió d'experts i va reconèixer que des del mes de març s'havien detectat nous casos d'explotació sexual de menors tutelades pel Consell de Mallorca, però no en va concretar el nombre.

15 al·lotes i un al·lot

L'explotació de menors tutelades es va convertir en un escàndol a principi del 2020 arran de la violació en grup d'una adolescent de 13 anys, que estava sota la tutela de l'IMAS, a Palma, durant la nit de Nadal. La víctima va declarar a la Policia que aquella mateixa nit li havien fet ofertes per prostituir-se, i que això no era nou. El seu cas va servir perquè es destapàs que, comptant-la a ella, 15 al·lotes i un al·lot que actualment estan sota la tutela de l'IMAS han estat víctimes d'explotació sexual. A part del grup de joves acusats d'haver-la violada, la Policia Nacional va detenir un home i una dona en relació amb els intents de prostituir-la.

stats