Societat 24/07/2020

Detenen la cúpula directiva de l'Autoritat Portuària de les Balears per un cas de corrupció

La Guàrdia Civil ha deixat en llibertat amb càrrecs el vicepresident de l'ens, Miguel Puigserver

Ara Balears
3 min
Agents de la Guàrdia Civil aquest matí a l'APB

PalmaLa Guàrdia Civil està escorcollant aquest divendres les seus de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears (APB) de Palma, Eivissa i Maó amb motiu d'una operació anticorrupció, segons ha avançat el diari Última Hora i ha pogut confirmar l'ARA Balears. El president de l'APB, Joan Gual de Torrella; el director, Juan Carlos Plaza, i el vicepresident, Miguel Puigserver, varen ser detinguts dijous vespre per declarar a la Comandància de la Guàrdia Civil, d'on han sortit al voltant de les 11 del matí per ser traslladats a la seu de l'APB. Mentre que els dos primers continuen a la seu portuària, Puigserver ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Tant Gual de Torrella com Plaza varen ser arrestats dijous a l'aeroport de Palma, quan acabaven d'aterrar d'un viatge de feina. Segons fonts de l'APB, els dos directius havien estat a Santander en una reunió de Ports de l'Estat per treballar en un marc estratègic del sistema portuari espanyol.

En el cas de les oficines de Palma, l'escorcoll va començar dijous al vespre, mentre que a Maó ha estat aquest divendres al matí cap a les 7.20 hores, segons ha informat Efe. Així mateix, a Eivissa, els guàrdies han entrat també a la seu del Club Nàutic d'Eivissa (CNI), entitat que s'ha posat a disposició de la secretaria judicial per tal de facilitar la documentació que calgui.

Joan Gual de Torrella arriba a la seu de l'APB de Palma després de ser interrogat a la comandància de la Guàrdia Civil durant hores

Fonts de l'entitat portuària han informat l'ARA Balears que, de moment, no preveuen cap mesura especial, atès que els dirigents "no estan en disposició de prendre decisions". Aquestes mateixes fonts asseguren que no saben de quins delictes se'ls acusa. A través del compte de Twitter de l'APB, han informat també dels escorcolls que s'estan fent als tres ports de les Balears i que els tres membres de la cúpula directiva "són en dependències de la Guàrdia Civil des d'ahir vespre".

Prop d'una vintena d'agents estan desplegats actualment en el dispositiu, amb motiu del qual han precintat l'edifici i han impedit l'entrada als membres del personal. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, els han comunicat que, almenys durant aquest divendres, no hi podran accedir.

El diari Última Hora assenyala que la Fiscalia Anticorrupció ha autoritzat la investigació arran d’una suposada adjudicació de permisos d'amarrament a Menorca i unes licitacions de contractes públics denunciats, entre altres qüestions. Joan Gual de Torrella i tres directius més varen ser citats a declarar de nit a la Comandància de la Guàrdia Civil i, seguidament, varen ser detinguts.

El Govern mostra "respecte"

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, ha mostrat aquest divendres, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, "absolut respecte" per part de l'Executiu balear cap a "la feina d'investigació" de la Guàrdia Civil. "Estam a l'espera de tenir tota la informació que s'està investigant i que la justícia arribi fins al final", ha anunciat.

Quan se li ha demanat si varen veure res estrany en el consell d'administració de l'APB –del qual forma part el Govern–, Costa ha respost que ara no saben "quins expedients es poden estar investigant". Respecte del fet que Gual de Torrella va ser nomenat el 2015 directament per l'actual presidenta del Govern, Francina Armengol, la consellera ha indicat que encara no tenen "informació sobre la situació ni les responsabilitats que hi pugui haver". "Quan ho coneguem tot s'informarà sobre les decisions que es puguin prendre. Ara només sabem que hi ha un escorcoll a l'Autoritat Portuària", ha conclòs.

stats