Societat 19/09/2021

Onze milanes nascudes a Mallorca participen en un pla pilot contra l’extinció d’aquesta espècie a Andalusia

La recuperació de l’espècie els darrers anys a l’illa permet la participació en programes de reintroducció a altres comunitats

ARA Balears
2 min
Milana sobre la 'gàbia-hacking' després de sortir de la instal·lació.

El Servei de Protecció d’Espècies ha participat aquesta setmana en l’alliberament de 21 milanes (Milvus milvus) al Parc Natural de les Sierras de Cazorla, Segura i Las Villas, a la provincia de Jaén. D’aquestes, onze han estat aportades per la Conselleria de Medi Ambient i Territori després d’haver estat extretes de diversos nius naturals per part d’Agents de Medi Ambient, tècnics de la Conselleria, el GOB i GREFA.

Segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat, el Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona es va encarregar de traslladar els exemplars de les comunitats d’origen al centre de recuperació de fauna salvatge de Majadahonda, a la comunitat de Madrid, on foren sotmesos a controls veterinaris i es va confirmar que reunien les condicions per ser alliberats al medi natural.

L’alliberament és el primer previst en el Pla de recuperació de les aus necròfagues de la Junta d’Andalusia. La milana, catalogada "en perill" en àmbit estatal, és el rapinyaire que es troba en un estat més precari en aquella comunitat autònoma.

Les milanes han estat amollades seguint el mètode hacking, utilitzat habitualment per a la recuperació d’aus rapinyaires i que s’ha mostrat molt efectiu per fixar les aus reintroduïdes en un territori determinat. Prèviament, els exemplars havien estat unes setmanes en un recinte tancat, anomenat gàbia-hacking, dins la qual s’han pogut aclimatar a la zona del Parc Natural on, finalment, han estat alliberades.

Tots els exemplars han estat equipats amb un dispositiu GPS col·locats amb el suport del Ministeri de Transició Ecològica, que permetrà seguir amb tot detall els seus moviments al medi natural.

La milana ha experimentat un increment considerable de població els darrers anys gràcies a diversos programes de conservació. Així, si el 2005 es comptabilitzaven una vintena de parelles reproductores, actualment aquesta xifra se situa al voltant de 200 a Mallorca i 60 a Menorca.

stats