Societat 26/03/2021

Onada de rebuig a Alemanya pels viatges a Mallorca

Mentre que la Selva Negra continua tancada, les Balears es converteixen en l’alternativa per fugir del confinament de Pasqua

Gemma Terés
4 min
Turistes alemanys a l'aeroport

Berlín“Aquest anunci que ara es pot anar a Mallorca sense quarantena ni test em posa furiós i ha estat com una bufetada”, explica Klaus-Günther Wiesler, gerent d’un dels hotels més sol·licitats de la Selva Negra, al llac de Titisee. “Des de novembre tenim prohibit rebre clients i ara resulta que poden agafar un avió i anar a Malle, és increïble”. Una gran majoria dels alemanys, siguin o no del sector turístic es fan creus que fa dues setmanes el govern de la cancellera Angela Merkel deixàs de considerar les Illes Balears, entre d’altres regions europees, zones de risc. Encara que la decisió s’hagués fonamentat amb xifres, perquè durant set dies hi havia hagut menys de 50 casos d’infectats amb covid-19 per cada 100.000 habitants –un límit que aquest divendres ja s’havia superat–.

La polèmica, el malestar i la incomprensió que ha generat es deuen en gran part al confinament que viu Alemanya des de fa cinc mesos. Hotels, pensions, hostals i càmpings estan tancats des de llavors. Només a la zona de la Selva Negra, al sud d’Alemanya, el 2019 es van registrar 50 milions de pernoctacions; uns 14 milions el 2020 i ara, cap des del novembre. Fa gairebé mig any que la gastronomia i l’hoteleria no fan calaix, a no ser que puguin oferir algun tipus de servei per emportar o a domicili. Els equipaments culturals, els gimnasos, les grans superfícies i el petit comerç no essencial també estan tancats des de llavors.

El sector de la gastronomia va generar el 2020 un 40% menys de guanys; el dels hotels, fins a un 82% menys, segons estadístiques oficials. La Federació d’Hotels i Pensions alemanya (Dehoga) ja ha alertat que perillen tres de cada quatre negocis, malgrat les ajudes del govern alemany. El responsable de Turisme del govern de Gran Coalició (SPD-CDU/CSU) de Merkel, Thomas Bareiß, ha qualificat de “difícil de creure que es pugui fer vacances a Mallorca, mentre els hotels a zones turístiques d’Alemanya estiguin obligats a romandre tancats”. Just aquest hivern que hi ha hagut més hores de sol i més neu que altres anys. “Ràbia, odi i desesperació és com millor descriuria la situació”, valorava el gerent de la Federació Alemanya de Turisme (DTV) a la cadena pública alemanya SWR. El govern federal no ha presentat per ara cap estratègia de reobertura.

Les reserves de viatges a les Illes s’ha multiplicat per vuit les últimes setmanes. Segons la premsa alemanya, com a mínim uns 40.000 alemanys volaran aquests dies a Mallorca. La pressió dels lobbys pro Mallorca, a més, s’ha fet notar just en un moment en què el parlament alemany ha aprovat obrir un registre de grups de pressió que obliga els polítics a revelar tota connexió que pugui suposar un conflicte d’interessos.

El diputat del parlament alemany i assessor científic de Merkel, Karl Lauterbach (SPD), insisteix: “Allò correcte seria tornar a publicar una recomanació de no viatjar a Mallorca perquè, en cas que ja hi hagi la nova mutació B.1.1.7 del coronavirus, combinada amb l’elevada arribada de turistes, el confinament actual que ara hi ha a l’illa no serà suficient”. Els dos partits de la Gran Coalició SPD-CDU/CSU han aconseguit aquesta setmana que a partir de diumenge i fins com a mínim el 12 de maig sigui obligatori presentar un test negatiu per poder tornar en avió a Alemanya, es vingui d’on es vingui. També des de Mallorca, encara que no sigui zona de risc. Part de l’oposició és del parer que els arguments científics s’imposen als drets fonamentals. En general, es manté la recomanació de no viatjar fins que un percentatge elevat de la població alemanya estigui vacunada; i per ara tot just s’arriba al 4,3%. 

Merkel ha subratllat que el seu govern no ha animat a viatjar a Mallorca, sinó que han estat els hotelers de les Balears i les aerolínies amb les seves ofertes els que han provocat el tsunami. Dijous va admetre que encara que el propòsit del seu govern és el de “restringir” els viatges per anar de vacances a l’estranger, hi ha “notables problemes legals per implantar aquesta prohibició”. Un 65% dels alemanys està en contra que es pugui viatjar a les Balears, un 22% a favor i un 12% no volen posicionar-se, segons una enquesta de l’Agència alemanya de notícies DPA.

Lufthansa ha passat d’oferir dos vols setmanals des de Munic a 11, i de sis a 20 des de Frankfurt. Eurowings ha afegit 300 nous vols durant la Setmana Santa i Palma Beach anunciava que reobriria aquests dies fins a 15 hotels.

‘Malle’ ja no és el que era

Els alemanys que viuen a Mallorca han sortit a la premsa dient que ‘Malle’ ja no és el que era, que platges, bars i restaurants estan buits i les discoteques, tancades. Tota la polèmica ha duit l’opinió pública alemanya a plantejar-se allò que ja fa temps que es parla a l’illa: la possibilitat de canviar la imatge del turisme que s’hi fa per apostar per un model de qualitat i luxe, en detriment del turisme de masses. A les Balears aquest debat no és nou, però fins ara no havia arribat a Alemanya. 

Segons diverses enquestes i tenint en compte el context de pandèmia coronavirus, gairebé tres quartes parts dels alemanys no tenien previst viatjar per Setmana, un 2% sí que ho volia fer a l’estranger i un 4%, dins del país, que té 80 milions d’habitants. Merkel i els presidents de les 16 regions federals havien previst que els cinc dies de Pasqua el país quedés del tot aturat. En un mea culpa històric, Merkel va rectificar fa tres dies. 

La incidència acumulada de coronavirus durant set dies ja és de més de 100 casos per 100.000 habitants i el nombre de noves deteccions ha tornat a superar les 20.000 diàries. Unes 5.000 més que fa una setmana. La gestió de la pandèmia mina la credibilitat de les institucions, però molts alemanys aquests dies comenten amb ironia: ‘sempre ens quedarà Mallorca’.

stats