Societat 29/06/2019

Una onada de calor de rècords

Alcarràs va registrar dissabte la temperatura més alta registrada pel Servei Meteorològic, 43,8 ºC

Oriol Rodríguez
3 min
Mapa de la temperatura màxima de divendres i dels rècords de temperatura màxima absoluta (cercles grossos blancs) i per un mes de juny (punts grossos negres) assolits.

BarcelonaL’onada de calor comença a anar a la baixa. Entre divendres i dissabte els termòmetres es van enfilar per sobre de les seves marques més altes a molts punts del territori. Divendres a primera hora de la tarda es va arribar als 43,6 ºC de màxima a Artés (Bages). Es tractava de la temperatura més alta registrada per cap estació de la XEMA, la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya. Calia recular fins al 7 de juliol del 2015 per trobar l’anterior rècord, de 43 ºC. En aquella ocasió es va assolir altre cop a Artés i també a Banyoles.

De les 145 estacions meteorològiques automàtiques amb més de 10 anys de dades que el Servei Meteorològic de Catalunya té repartides per tot el país, divendres 113 van registrar la seva temperatura màxima més elevada en un mes de juny i en 70 es va registrar el rècord de temperatura màxima de la seva sèrie.

Alguns d’aquests rècords, però, van tornar a quedar fulminats al llarg de dissabte. El lleu ascens de la temperatura que hi va haver a punts de Ponent, les Terres de l’Ebre i l’interior del Camp de Tarragona va portar a registrar valors inèdits. De les 145 estacions, en 32 es va assolir el seu rècord de calor. A banda, també es va registrar la temperatura màxima més alta mai mesurada pel Servei Meteorològic de Catalunya. El nou sostre de temperatura se l’ha emportat Alcarràs (Segrià) amb 43,8 ºC.

Un altre rècord que es va superar dissabte és el de la ciutat de Lleida. L'estació meteorològica que l'Agència Estatal de Meteorologia hi té ubicada des de l'any 1983 va registrar una màxima de 43,3 ºC, dues dècimes més del que va arribar el dia 7 de juliol del 2015.

Al mapa que il·lustra aquesta notícia es pot veure com els rècords de calor (punts grossos negres i blancs) es van assolir de manera extensa, sobretot a les comarques de l’interior. Al litoral, en canvi, només algunes estacions del nord de la Costa Brava van assolir valors mai registrats abans des que es tenen dades. La causa d’aquest fet és la marinada. El vent que durant les hores centrals del dia bufa de mar cap a terra fa arribar al litoral una massa d’aire més fresca que frena l’ascens del termòmetre.

En algunes poblacions com Gurb (Osona), Artés, Solsona, el Canós (Segarra) o Vilanova de Segrià (Segrià) ja s’han encadenat tres dies consecutius amb una temperatura màxima superior als 40 ºC. De fet, a punts de Ponent es preveu que avui es torni a superar aquesta barrera, cosa que suposaria un fet insòlit a Catalunya.

Mínimes exageradament elevades

La calor extrema no només s’ha fet notar de dia, sinó també de nit. La matinada de divendres a dissabte va ser càlida al conjunt del Principat, especialment entorn a la ciutat de Barcelona i a zones de muntanya situades entre els 500 i els 1.500 metres d’altitud.

El registre més escandalós es va mesurar a l’Observatori Fabra. En tota la nit la temperatura no va baixar dels 31,2 ºC. Tot i això, a partir de mitja tarda la temperatura va anar a la baixa i la mínima del dia va acabar sent de 24,5 ºC pels volts de mitjanit.

A zones elevades com Montserrat, el Montseny o el Montsec també hi va haver mínimes extraordinàries, clarament per sobre dels 20 ºC. Alguns dels valors més destacables de temperatura mínima d'ahir van ser:

  • 27,0 ºC a Montserrat – Sant Dimes
  • 26,8 ºC al PN del Garraf – el Rascler
  • 24,8 ºC al Santuari de Queralt
  • 24,7 ºC a Pujalt
  • 24,5 ºC al Tagamanent – PN del Montseny
  • 23,7 ºC al Montsec d’Ares
  • 21,5 ºC al Puig Sesolles

Augment sobtat de la temperatura de l’aigua del mar

La massa d’aire càlid que ens ha estat afectant al llarg dels últims dies també ha tingut conseqüències pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar. A la Barceloneta en una setmana ha passat dels 20,3 ºC als 23,7 ºC, fet que suposa un ascens molt brusc, de 3,4 ºC.

Feia nou setmanes que l’aigua del mar estava força més freda del normal, segons les dades que Diego Lázaro pren setmanalment al litoral barceloní. Aquesta dinàmica s’ha trencat, precisament, per l’augment sobtat de la temperatura dels últims dies. En aquests moments hi ha una anomalia positiva d’1,1 ºC.

stats