Economia
Societat 02/03/2023

Cerveser, fotògraf analògic o artesà de la bioconstrucció, nous oficis reconeguts a les Balears

Amb el nou catàleg, el Govern i el Consell de Mallorca pretenen fer més competitiu el sector de l'artesania

2 min
Fa poc que la cervesaria tradicional Mallorca Beer s'ha traslladat d'Alcúdia a Campanet.

PalmaCerveser, fotògraf analògic o fabricant de materials per a la bioconstrucció són algunes de les feines que el Govern i el Consell de Mallorca han inclòs al Repertori d'Oficis Artesans (ROA). La revisió del catàleg, que no s'havia modificat d'ençà del 1985, ha comportat la incorporació de determinats canvis socials experimentats per una sèrie de feines. Aquest és el cas del món de la fotografia analògica, majoritària a la dècada dels vuitanta i noranta, i substituïda ara per la fotografia digital.

Els sector de les cerveses artesanes ha experimentat un gran creixement en els darrers anys a les Balears.

Destil·lador d'essències, betlemista, menestral de fibres vegetals, constructor d'instruments musicals o lutier, avarquer i mestre d'obres en construcció tradicional són altres de les 41 noves incorporacioins al catàleg. A la llista d'oficis, que s'organitza segons famílies professionals, en destaquen també de nova creació. Són Arts de la Mar, Arts Gràfiques i Paper i Arts Naturals i de les Fibres Vegetals

El nou ROA dona resposta a una vella reivindicació del sector i ha estat possible a proposta del Consell de Mallorca, que va iniciar els tràmits davant la Comissió d'Artesania de les Illes Balears, òrgan col·legiat on hi ha representats el Govern de les Illes Balears, els consells insulars i professionals de l'artesania.

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, han presentat aquest dijous el text que publica el BOIB, i que, segons el seu parer, " dona més coherència i unitat a la relació d'oficis artesans".

“L’aprovació del nou ROA redundarà en la millora de la competitivitat i el foment de l’artesania, un sector que manté les seves característiques patrimonials, alhora que és capaç d’innovar”, ha manifestat Alzamora. Segons Yllanes, "els artesans no són només part de la nostra economia, sinó també cultura, patrimoni i part del relat emocional com a societat”.

stats