Societat 10/08/2022

El 60% de les peticions per desnonament a Palma són a dones

Son Gotleu i Pere Garau són les zones més afectades, segons el balanç de l'Oficina Antidesnonaments

2 min
"Palma, Ciutat Oberta", el vídeo del nou PGOU de Palma

PalmaSis de cada deu expedients de desnonaments que ha tramitat aquest 2022 l'Oficina Antidesnonaments (OAD) de l'Ajuntament de Palma són a dones. Aquesta és una de les conclusions del balanç que ha fet aquest ens sobre els processos d'execucions a Ciutat. Els primers set mesos d'enguany, l'oficina ha pogut bloquejar el 58% de les execucions, és a dir, 146 d'un total de 253. La gran majoria són casos relacionats amb el pagament del lloguer.

D'altra banda, l'informe reflecteix com els barris amb més vulnerabilitat social són els més afectats pels desnonaments: Son Gotleu (amb 680 des de 2015, quan es va obrir l'oficina) i Pere Garau (507) són les zones on més processos per desnonar s'han obert. A l'altra banda, les barriades de Calatrava (11), Son Sardina (12) i el puig de Sant Pere (14) són els barris on n’hi ha hagut menys. Pel que fa a la tipologia de les famílies, les parelles amb fills, els nuclis monoparentals i les persones que viuen totes soles són les que tenen més expedients.

Negociació amb els bancs

Una via en què treballa l'OAD per donar una solució a les famílies afectades per l'emergència de l'habitatge és negociar amb els bancs un lloguer social. En aquest sentit, des del 2015 el Consistori ha sol·licitat 432 lloguers socials i els bancs han accedit a otorgar-los en 163 casos (el 38%). L'any que es varen aconseguir més acords va ser el 2016 (amb 61), mentre que enguany hi ha 15 casos acceptats.

D'altra banda, l'OAD ha emès 140 informes de vulnerabilitat, que serveixen per poder suspendre temporalment un desallotjament. Del total dels informes, 75 s’han fet a través dels treballadors socials o per iniciativa dels usuaris i els altres 65 s’han elaborat en aplicació del decret del 2020 per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l’àmbit de l’habitatge. Cal destacar que l’any que se’n varen fer més va ser el 2021, amb 393 informes, a causa de l’impacte social i econòmic de la pandèmia de coronavirus.

Gràfic d'expedients de desononaments per barriades, des de 2015.

Un augment "preocupant" dels expedients per lloguer

La tendència que s'ha mantingut els darrers anys és un augment dels expedients de desnonaments per impagament del lloguer, fet que “preocupa” l’Àrea de Model de Ciutat, segons ha afirmat el director general d’Habitatge, Josep Maria Rigo. “Aquest fet reflecteix la situació d'emergència habitacional que pateix Palma”, ha defensat. En aquest sentit, ha assenyalat que valora positivament les mesures per evitar la pèrdua de l’habitatge, però també considera que calen mecanismes més estables per fer efectiu el dret constitucional a un habitatge digne. "D’aquí la necessitat d’agilitzar la tramitació de la llei estatal d’habitatge i el desplegament de la normativa balear", ha assenyalat.

Rigo ha recordat que les suspensions dels desnonaments són temporals i moltes de les famílies (aproximadament unes 300) han estat pendents els darrers 20 mesos de les pròrrogues de les suspensions dels desnonaments que ha aprovat el govern espanyol. La darrera va tirar endavant al juny i durarà fins al 31 de desembre de 2022.

stats