Societat 03/04/2018

Oceana acusa el Govern de voler perpetuar la sobrepesca en el Mediterrani

Segons l'entitat, afecta actualment 9 de cada 10 poblacions de peixos

Efe
2 min
Oceana acusa el Govern de voler perpetuar la sobrepesca en el Mediterrani

PalmaL'organització Oceana s'ha mostrat aquest dimarts contrària a la proposta del Govern d'actualitzar el Pla de gestió integral de la pesca en el Mediterrani. Ha assegurat que el pla "pretén perpetuar la sobrepesca" en aquest mar, un problema que ja afecta 9 de cada 10 poblacions de peixos.

Oceana ha demanat en un comunicat que s'incrementi la prohibició de l'arrossegament fins als 150 metres de profunditat per tal de protegir la pesca artesanal i els ecosistemes essencials i juvenils.

L'entitat ha assegurat que la proposta de la Secretaria General de Pesca, basada en l'actualització del Pla de gestió integral de la pesca en el Mediterrani, planteja reduccions d'esforç per a la flota d'arrossegament que estan per sota de les recomanacions científiques. Per exemple, estableix una reducció de captures del 10% malgrat que haurien de disminuir un 80% en el cas d'espècies com el lluç, que es troba en alt risc de col·lapse.

Així mateix, Oceana ha reclamat al govern espanyol "mesures valentes i efectives, orientades a posar fi a la sobrepesca l'any 2020, i una actitud de lideratge en la recuperació d'aquest mar".

Segons el pla integral anterior, en el 2015 s'hauria d'haver posat fi a la sobrepesca, tot i que les mesures aplicades fins ara només han servit per empitjorar la situació, segons que ha afirmat l'entitat. Per aquest motiu, troba necessari "fer un canvi de paradigma real en el Mediterrani per recuperar-ne l'abundància", amb la disminució de l'impacte d'arts de pesca destructives i poc selectives com un dels punts claus per aconseguir-ho.

El director d'Oceana a Europa, Lase Gustavsson, ha reclamat "limitar més la pesca d'arrossegament, una de les principals causes de la situació alarmant en què es troben els recursos pesquers del Mediterrani.

"El 1999 es va fer un avenç important, atès que es va prohibir l'arrossegament fins a 50 metres de profunditat per protegir les praderies de posidònia. En el segle XXI és necessari limitar més l'impacte d'aquest tipus de pesca destructiu fins als 150 metres de profunditat, amb la finalitat de protegir zones d'agregació de juvenils i ecosistemes essencials", ha reclamat Gustavsson. Finalment, ha assenyalat que "aquesta franja ha de reservar-se a flotes d'arts menors de baix impacte, que representen el passat i el futur de la pesca en el Mare Nostrum".

La pesca artesanal suposa el 80% de la flota pesquera en el Mediterrani i té un impacte molt menor que l'arrossegament, segons que indica Oceana. L'organització ha recordat també que la Política Pesquera Comuna determina que s'ha d'assegurar un accés preferencial als seus caladors que, no obstant això, actualment els comparteixen amb l'arrossegament.

stats