Societat 29/11/2023

L'OCB i Palma XXI exigeixen la correcció dels rètols del mercat de Pere Garau: "Suposen una degradació de la llengua"

Algunes de les frases que acompanyen la nova retolació són "Som un espectacle" o "Amb molt de 'lo nostro"

ARA Balears
2 min
Nou rètol del mercat de Pere Garau

PalmaL'Obra Cultural Balear i Palma XXI han exigit aquest dimecres a l'Ajuntament de Palma la correcció de la nova retolació del mercat de Pere Garau, que va estrenar la setmana passada, el 17 de novembre. Concretament, la renovació va consistir en la substitució dels rètols dels accessos i en la instal·lació de banderoles exteriors i interiors que incorporaven fotografies de paradistes, acompanyades de frases en castellà, com "Con nuestro compromiso", i en català, com ara "Amb molt d'aquí" o "Som un espectacle". En aquesta línia, en un dels cartells laterals del recinte, el que està situat damunt l'entrada des del carrer de l'Arquebisbe Aspàreg, l'escrit és "Amb molt de lo nostro". Des de les dues entitats han considerat "inadequat" que Cort utilitzi formes no normatives per retolar edificis públics, així com expressions que, "tot i estar integrades en el llenguatge oral popular, són lingüísticament incorrectes, i suposen una degradació i una ridiculització de la llengua totalment inadmissibles".

Per aquest motiu, l'Obra i Palma XXI han enregistrat les demandes municipals de serveis (DMS) corresponents al Consistori, exigint, per una banda, que es compleixi l'article 5 del Reglament municipal de normalització lingüística, que estableix que "la retolació de dependències, serveis i béns de propietat municipal tindran com a únic nom oficial el català i els cartells i indicadors existents a l'interior i l'exterior es redactaran en aquesta llengua". La norma també apunta que excepcionalment "s'hi podrà afegir la versió castellana quan l'oficial sigui tan diferent que n'impossibiliti la comprensió als castellanoparlants".

En referència amb això, les dues entitats han remarcat que, en el cas del mercat de Pere Garau, no es justifica de cap manera la retolació en ambdues llengües. Finalment, han demanat que la retolació dels edificis i serveis públics es faci respectant la normativa lingüística, "sense barbarismes ni formes col·loquials del llenguatge no acceptades".

stats