Societat 16/08/2023

La nova variant del covid-19 ja és a les Balears

Els seus símptomes són semblants als d'un refredat, amb quadres de poca febre

ARA Balears
1 min
Vacunes contra el covid-19

PalmaLa nova variant de la covid-19, òmicron eris (EG.5), ja s'ha pogut detectar entre els nous diagnòstics de les Illes Balears. De fet, ja és la dominant. Tot indica que és la responsable de l'ascens de casos que s'han registrat a les Balears en les darreres setmanes. L'alerta l'ha donada el Laboratori de Microbiologia de Son Espases, que l'ha detectada a la darrera anàlisi de seqüenciació del virus.

El cap del Servei de Microbiologia de Son Espases, el doctor Antoni Oliver, ha exposat que la seqüència registrada abraça des de la darrera setmana de juliol fins ara. Per al mostreig, s'agafen 80 casos, de manera aleatòria, elegits d'entre els casos detectats a Atenció Primària i els hospitalitzats. D'aquests, 15 ja són d'EG.

La situació assistencial "està controlada"

Pel que fa als efectes d'aquesta variant, s'ha de tenir present que deriva d'òmicron. El seus símptomes principals, en la majoria dels casos, són semblants al del refredat. Ara bé, en el cas dels col·lectius vulnerables (majors i persones immunodeprimides) pot tenir complicacions i requerir un ingrés eventual.

Atesa la remuntada de casos, la consellera de Salut, Manuela Garcia, demana no generar una alerta innecessària, davant una situació assistencial "que està controlada", malgrat l'increment de la pressió assistència de les darreres setmanes. Ara per ara, encara s'està molt lluny dels valors dels moments més durs de la pandèmia, als quals també se sumava la falta d'immunitat de la ciutadania davant el virus. Tot plegat, va fer que els hospitals i les UCI de les Balears se situassin en valors mai vists fins al moment.

stats