Societat 04/10/2022

El nou Nuredduna divideix veïns i comerciants de Pere Garau

Les obres continuaran fins a finals d'octubre amb la unió del nou eix cívic amb la plaça de les Columnes

Patrícia Segura
3 min
El carrer de Nuredduna es converteix en una zona per a vianants.

PalmaNomés 48 hores després de l'estrena de Nuredduna com a eix cívic, les opinions dels vianants i dels comerciants estan dividides. En una primera impressió, aquest projecte, que ha costat a l'Ajuntament de Palma 2,1 milions d'euros, no convenç tothom al barri de Pere Garau.

Fa més d'un any que es va tancar la sortida del túnel de les Avingudes cap al carrer de Nuredduna per iniciar les obres, que es varen allargar un mes per la manca de subministraments. "Que es faci per a vianants em sembla bé, però hem aguantat anys d'obres. Es varen aturar i varen tornar a començar sense saber què feien. No ens varen consultar", diu la veïna Jerònima Ripoll, que fa més de 30 anys que viu al barri.

Després de mesos d'obres, s'hi han incorporat nous espais per seure, jocs infantils i s'ha substituït l'enllumenat públic. Ara, s'espera que se sembrin arbres i arbusts en un carrer que té 275 metres lineals i 6.025 metres quadrats de superfície.

Cristina Arbona, de 37 anys, troba que s'hauria de prioritzar la seguretat del barri. "Esper que aquesta rentada de cara es mantingui en el temps. Ens han fet uns canvis de sentit a la carretera una mica estranys. És un despropòsit i no sembla nou", diu la veïna tot assenyalant la brutor del trespol, ple de retxades de patinets. El mateix opina Raquel Ferrer, de 40 anys, que vigila fora de la zona de jocs les seves filles mentre s'enfilen per una estructura de plàstic: "El que ha dissenyat això no tenia fills. Si es gasten tants de doblers, haurien de fer un parc en condicions amb engronsadors de tota la vida".

La nova zona de jocs al carrer de Nuredduna.

Alguns comerciants també denuncien la falta de comunicació de l'Ajuntament. "Ara perdem clients perquè en tenim molts que venen de fora de Palma, deixaven el cotxe davant i això facilitava les vendes", explica l'encarregat d'una llibreria, Toni Robles. Però n'hi ha d'altres que veuen amb bons ulls la transformació del carrer. "Tanmateix, mai no hi havia lloc per aparcar", diu l'empleada d'una floristeria, Margarida Bernaski. "La zona estava abandonada. Ens agrada molt el canvi perquè, com més gent hi passi, més possibilitat tindrem de vendre", afegeix amb optimisme.

El mateix pensen els hostalers de la zona, com Aina Noguera, la nova propietària de l'antic bar Mònaco, que també regenta el bar Gibson a Palma. Aquest nou establiment, que ofereix menús del dia, va obrir a la vegada que ho va fer el carrer: "Avui ha estat el primer dia laboral i ha estat ple. Estic contentíssima que el carrer sigui per a vianants. Els bars se'n beneficien amb aquest canvi".

Les obres no acabaran fins a final de mes

Segons el batle de Palma, José Hila —que juntament amb la tinent de batle d'Infraestructures i Accessibilitat, Angèlica Pastor, va inaugurar el carrer dissabte—, "Nuredduna és una oportunitat per a la ciutat i per al barri de Pere Garau. Aquesta actuació és un exemple de la Palma que estam construint, més verda i amb més espai per al vianant".

La segona fase de les obres, que comprèn el tram situat a la plaça Francesc Garcia Orell, continuarà durant l'octubre, amb la previsió que estiguin llestes a finals de mes. L'objectiu és donar continuïtat a l'eix cívic de Nuredduna amb la plaça de les Columnes, que abans funcionava com a rotonda per on passaven els cotxes i que, a hores d'ara, encara és plena d'obres i l'accés està tallat als vianants.

stats